Inwoners van Alkmaar lopen meer kans op een coronaboete in deze regio dan inwoners van buurgemeenten. De Alkmaarse politie schreef in een jaar tijd 1.059 coronaboetes uit, waarvan 663 voor het overtreden van de avondklok. Van maart 2020 tot en met maart dit jaar werden in Alkmaar 234 boetes uitgeschreven in verband met de noodverordening. Er gingen 93 mensen op de bon voor het overtreden van de anderhalvemeterregel, 54 bekeuringen werden uitgeschreven voor groepsvorming en 5 voor het overtreden van het alcoholverbod. In de publieke ruimte kregen tien Alkmaarders een boete voor het niet dragen van een mondkapje. In het openbaar vervoer werden geen boetes uitgedeeld.

Mediapartner NH Nieuws heeft deze cijfers van de politie gekregen. Politiewoordvoerder Noord-Holland Erwin Sintenie verklaart de verschillen door de dichtbevolktheid van het stedelijk gebied. "Er wonen daar meer mensen, daarom gebeurt daar ook meer per vierkante meter, dus hebben we in deze gebieden meer politiecapaciteit."

In Heerhugowaard kregen 152 inwoners een bekeuring voor het overtreden van de avondklok, 59 voor het overtreden van de noodverordening en 22 voor groepsvorming. In Bergen gingen 79 inwoners op de bon voor het niet naleven van de avondklokregel, tegenover 23 boetes voor het overtreden van de noodverordening. In Langedijk kregen 68 mensen een boete vanwege de avondklok en 45 voor het overtreden van de noodverordening. In Heiloo waren dat er 63 tegenover 19.
De politie in Castricum bekeurde 82 mensen voor het overtreden van de avondklok. Er werden 36 boetes uitgeschreven wegens groepsvorming.

Over alle gemeenten in de regio Alkmaar werden in totaal 17 boetes uitgedeeld vanwege de mondkapjesplicht. Sinds maart 2020 zijn er in de hele regio 1.761 boetes uitgedeeld.

Waarom worden er in verhouding zoveel bekeuringen uitgedeeld voor de avondklok en de noodverordening? "Onze rol was niet specifiek om te bekeuren, maar om de verspreiding van het virus te helpen terugdringen", antwoordt Sintenie. Hij erkent daarbij dat ook de politie ervaart dat steeds meer mensen moeite hebben met het naleven van de maatregelen tijdens de lockdown.

Of een verruiming, zoals het heropenen van buitenruimten, soelaas zal bieden, daar doet de politie echter geen uitspraken over. "We hebben voorlopig nog steeds een pandemie te bestrijden en deze taak te vervullen. Onze primaire taak is het gezag voortdurend te volgen."

Toch zijn de eerste geeuwen van coronamoeheid ook bij de politie van Noord-Holland duidelijk hoorbaar. "We geven naast bekeuringen ook veel waarschuwingen. De meeste boetes zijn uitgedeeld tussen half januari en 1 april vanwege de avondklok. Dat vergt veel tijd en gaat ten koste van het reguliere werk, andere zaken die nu blijven liggen", aldus Sintenie.

NH Nieuws heeft de gemeente Alkmaar gevraagd om inzage van de cijfers van boetes, uitgeschreven door handhaving en een verklaring voor het hoge aantal gegeven bekeuringen door de Alkmaarse politie. De burgemeester was tot op heden niet beschikbaar voor een reactie.
Pin It
Bekeken: 2441x
https://ee.itk.ac.id/data/