Een 51-jarige man uit Egmond aan Zee hangt een celstraf van zeven jaar en 50.000 euro boete boven het hoofd voor het verhandelen van bijna honderd kilo aan MDMA-kristallen. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie ook banden met de criminelen bij de opgerolde drugslabs en garageboxen in Akersloot en Heiloo, waarvoor vorige maand vijf mannen zijn veroordeeld. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Die betrokkenheid wordt in deze zaak meegenomen. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de MDMA-kristallen een straatwaarde van 100.000 euro. Zijn zaak diende donderdag bij de rechtbank in Den Bosch. De landelijke eenheid van de politie zou de Noord-Hollander én een verdachte man uit Rosmalen (50) op het spoor zijn gekomen in een groot drugsonderzoek met gehackte versleutelde berichten.

Op 7 april 2020 werd volgens het OM door de politie gezien hoe de Egmonder op een parkeerplaats in zijn woonplaats bigshoppers met MDMA-kristallen van de ene naar de andere auto, die van de verdachte uit Rosmalen, overhevelde. De Rosmalense is vervolgens met die zes tassen weggereden, maar werd een uur later door de politie van de weg gehaald op de A2. De agenten zouden hebben verklaard dat bij het openen van de kofferbak de MDMA-kristallen nog roken naar aceton.

Daarop zouden specialisten van de politie hebben geconcludeerd dat de kristallen pas kort daarvoor waren gefabriceerd. "Dit laat zien dat verdachten en de organisatie waarbinnen zij werken kennelijk in staat zijn om na productie direct en gecoördineerd een aflevering te doen", aldus de officier van justitie.

De Rosmalense wordt direct gearresteerd, de Egmonder kort daarna. Beiden bezitten een PGP-telefoon, waarmee criminelen versleuteld kunnen communiceren. De politie hackte een aantal van die servers vorig jaar en kon zo meelezen met gesprekken tussen bijvoorbeeld drugsproducenten en dealers. Zo zijn vorig jaar en dit jaar vele drugslabs opgerold en tientallen mensen gearresteerd en veroordeeld.

Na de aanhouding blijkt dat de Egmonder ook in andere drugsonderzoeken opduikt. Onder meer in de MDMA-productielijn die is opgerold, met 'vestigingen' in Amstelveen, Heiloo en Akersloot: de garageboxen in die laatste twee gemeenten kunnen volgens het Openbaar Ministerie aan de verdachte worden gelinkt. "Ik had de garagebox verhuurd aan aardige vissers uit Egmond", aldus een nietsvermoedende man destijds tegen mediapartner NH Nieuws.

Een jarenlange celstraf en geldboete van 50.000 euro hangt de mannen dus boven het hoofd. Beide verdachten hadden volgens justitie al een strafblad. De rechter doet over twee weken uitspraak.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl