Duinstreek Centraal


De plaatsing van de nieuwe boogconstructie boven de hoofdtribune in het stadion van voetbalclub AZ ging woensdagochtend heel vlotjes. Het was de climax van weken voorbereiding. Alleen al voor het opbouwen van de kolossale hijskranen was bijna een week nodig.

De enorme witte boogconstructie is 170 meter lang en weegt 600 ton. De zogenoemde 'mega-truss' ziet er niet alleen spectaculair uit. Hij is vooral nuttig, want hij draagt het dak boven de hoofdtribune. In augustus 2019 stortte een deel van het dak boven de Molenaartribune in tijdens een storm. Daarna werd besloten de dakconstructie boven het hele stadion te vernieuwen.

Het nieuwe dak wordt aan alle zijden vier meter langer richting het veld, waardoor het stadion de supporters meer comfort zal bieden bij regenachtig weer. De huidige lichtmasten worden vervangen door duurzame LED-verlichting in de dakrand. Het stadion kon tegelijk aan de korte zijden met 2400 zitplaatsen worden vergroot.

De constructie werd door middel van twee kranen op het stadion gehesen. Op het stadion keken medewerkers of de constructie goed over het gebouw heen kwam. “Ook of ‘ie over het reclamebord heen kan”, zegt de bouwer. Die geeft ook toe dat het ondanks alle voorbereidingen best een spannende klus voor hen is. "Het wordt allemaal goed berekend en getekend, maar het blijft altijd een spannend moment of het lukt zoals je het gepland hebt."

Vanwege de veiligheid was het niet mogelijk om het hijsen van de mega-truss op locatie te bekijken. Het stadionterrein, P8 en P9 waren afgesloten voor publiek. Toch waren er enkele nieuwsgierige fans die vanaf een afstandje een kijkje kwamen nemen. Streekstad Centraal zond de plaatsing woensdagochtend via een livestream uit op de website en tv-kanalen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl