Noord-Holland kent sinds de afgelopen vijf jaar de hoogste toename in het aantal vrouwelijke ondernemers van alle provincies. In 2016 was dit 3,9 procent en in 2021 is het 4,9 procent. Voor alle overige provincies geldt dat het aantal vrouwelijke ondernemers, als percentage van het aantal inwoners, ook is toegenomen.

De vrouwelijke groep starters laat binnen de leeftijdscategorie 20-30 jaar een goede ontwikkeling van ondernemerschap zien. “Een reden voor de extra stijging in het jaar 2020 is waarschijnlijk het gebrek aan baanperspectief, hetgeen jonge mensen mogelijk aanzet tot een inschrijving bij de Kamer van Koophandel", licht professor dr. Josette Dijkhuizen toe.

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat jongeren bovengemiddeld hard worden geraakt door de crisis. Dijkhuizen: "Jongeren zijn veelal werkzaam in sectoren die door de crisis een groot deel van het jaar gesloten zijn geweest, zoals de horeca en de detailhandel. Sommigen van hen zullen een studie gaan volgen, maar er is ook een groep die nu de sprong waagt naar een eigen bedrijf.”
Bekeken: 1911x