De 42-jarige Lars van H., die in januari een broodleverancier mishandelde aan de Jan Oldenburglaan in Bergen, heeft vrijdag een taakstraf van 140 uur gekregen. Ook veroordeelde de politierechter hem tot een voorwaardelijke celstraf van zes weken. Bovendien moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 4000 euro betalen. Een contactverbod vond de rechter niet nodig.

Op 12 januari rond 7:30 uur sloeg Van H. de 56-jarige Theo uit Alkmaar neer. Die kwam broodjes brengen bij Bakker Mol in Het Drieluik. De dader ging door het lint omdat hij al jaren last heeft van de vroege bevoorrading van de winkels onder zijn woning. Het slachtoffer raakte bewusteloos. De rechter achtte bewezen dat Van H. het slachtoffer daarna tegen het lichaam en hoofd had geschopt.

Voor de officier van justitie was Van H. ’een kopschopper’. "Meneer heeft zich als een wilde gedragen." Van H. heeft vroeger gebokst. De officier nam het Van H. erg kwalijk dat hij kon weten wat zijn vuistslagen teweeg zouden kunnen brengen.

Volgens Van H. was hij al diverse keren door het slachtoffer bedreigd. 'De handrem ging los' toen hij weer zou zijn bedreigd. "Normaal loop ik weg, maar nu ging dat niet meer." Hij bekende alleen dat hij de man een vuistslag op zijn rechteroog had gegeven. Daarna volgde nog een vuistslag. Het schoppen ontkende hij pertinent. "Ik schop niet. Een bokser gebruikt zijn voeten niet." Het schoppen was echter gezien door een getuige.

Slachtoffer Theo is door de mishandeling flink toegetakeld. Hij liep diverse verwondingen op aan zijn hoofd en lichaam. Zijn schoondochter las in de rechtszaal een slachtofferverklaring voor, waaruit de grote gevolgen bleken van de aanval. Theo zei te hopen op een contactverbod en een passende straf.

De rechter ging mee met de eis van de officier. Een contactverbod vond ze niet nodig omdat Van H. door de woningcorporatie uit zijn huis wordt gezet als er opnieuw iets gebeurt.
Bekeken: 1679x