Duinstreek Centraal


Het is gelukt om in de krappe ruimte van het Molenweidtje in Bergen met een veilige herinrichting te komen om het grotendeels tweerichtingsverkeer te maken. Maar de start van de werkzaamheden, die eerder voor maart werd aangekondigd, moet nog even worden uitgesteld. Voor het werk blijkt een omgevingsvergunning nodig te zijn. Met het verlenen van die vergunning is minstens enkele weken gemoeid.

Dat werd dinsdagochtend duidelijk tijdens een technische briefing voor de pers door de betrokken ambtenaren van de BUCH. De nieuwe inrichting is tijdelijk. De gemeenteraad wil dat de herinrichting tussen de Kerkedijk en de Churchillaan er zo snel mogelijk komt, voor de verkeersveiligheid met al het bouwverkeer in de komende jaren. Buurtbewoners hebben daar sterk op aangedrongen. Definitieve herinrichting van de straat volgt als het bouwverkeer is vertrokken.

Rondom het Molenweidtje is nu de bouw bezig van sportcomplex De Beeck. Het voormalige BSV-terrein wordt het volgende bouwterrein en er zijn plannen om de gemeentewerf en het afvalbrengstation op de schop te doen. Dat zal nog jaren zorgen voor meer vracht- en bouwverkeer. Dat terwijl de straat tegelijkertijd gebruikt wordt door scholieren van de Europese School en andere fietsers. Het verkeer moet hier ook rekening houden met bewoners van verzorgingshuis Oudtburgh.

Om dat allemaal veilig te laten verlopen, is langs het Molenweidtje plek gevonden voor een fietspad, dat langs het Molenweidtje meandert om hier en daar de mooiste bomen te kunnen laten staan. Het voetpad op het zuidelijk deel van het Molenweidtje moet wel wijken om daar ruimte te maken voor het fietspad. Volgens de gemeente wordt dat niet veel gebruikt.

Fietsers krijgen bij vrijwel alle aansluitingen op het Molenweidtje voorrang op het autoverkeer, dat hier in een 30-kilometerzone rijdt. Als de herinrichting is voltooid, hoeft het bouwverkeer niet meer via de Kerkedijk te rijden, maar kan het via de Churchilllaan afgewikkeld worden. Tussen de Kerkedijk en het afvalbrengstation blijft eenrichtingsverkeer bestaan, en komt er een opstelstrook voor de rij wachtende auto's die daar meestal staat voor het afvalbrengstation. Met parkeerplaatsen wordt wat geschoven en bij de Europese School is plek gevonden voor een veilige kiss-and-ride-plek.

De Churchilllaan wordt straks de belangrijkste route om er te komen, om de Kerkedijk te ontlasten. Het college geeft daarmee gevolg aan een wens van de gemeenteraad uit oktober 2020. De werkzaamheden aan het Molenweidtje beginnen zodra de omgevingsvergunning is verleend. Het streven is om voor de zomer klaar te zijn. Alle aanpassingen zijn alleen bedoeld voor de komende jaren. Als er geen bouwverkeer meer hoeft te zijn, krijgt de straat een definitieve inrichting. De knip in het Molenweidtje waarover nu met belanghebbenden wordt gesproken, wordt dan pas gerealiseerd.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl