Duinstreek Centraal


Aan de ene kant vreest Mart Smeekes voor een zwart scenario eind van de maand, maar aan de andere kant acht de directeur van de Veiligheidsregio de versoepeling van de coronaregels noodzakelijk. Volgens hem is er wat meer risico op besmetting, maar hij ziet ook wel dat mensen snakken naar meer ruimte en steeds minder bereid zijn om zich aan de regels te houden. Bovendien begint de vaccinatie op stoom te komen.

Onze regio kent relatief veel coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Het Noordwest Ziekenhuis houdt de situatie in de hand door soms coronapatiënten over te laten plaatsen. Veel rek zit er dus nog niet in. "We zijn nu concreet aan het voorbereiden. Het is dichterbij dan ooit. En als iedereen zegt: 'bekijk het maar', dan weten we zeker dat pakweg eind maart dat zwarte scenario aan de orde is", zegt Smeekes tegenover mediapartner NH Nieuws.

In het zwarte scenario kunnen niet alle coronapatiënten opgenomen worden en moeten er dus harde keuzes gemaakt worden. Smeekes: "Ik doe dit werk al heel lang, maar heb dit nog nooit meegemaakt. Maar we zijn het aan het voorbereiden. Inclusief de nazorg voor mensen die als ze dit moeten doen enorme mentale schade oplopen. Dat hebben we in het Verenigd Koninkrijk gezien, waar zorgpersoneel volledig opgebrand is."

Noord-Holland Noord had de afgelopen week rond 2.000 besmettingen. Dat de regio er uitspringt komt volgens Smeekes doordat de Kop tot voor kort redelijk gespaard is gebleven en nu extra vatbaar is. "Daarnaast ligt ook de acceptatie van de regels lager dan in de rest van het land."

Smeekes acht de versoepelingen dan ook noodzakelijk, ook al leveren ze wat meer risico op. "We moeten er oog voor hebben dat Nederland coronamoe is. En dat ook jongeren schade lijden door het niet kunnen ontmoeten van leeftijdsgenoten. Daar moeten we wat mee doen. En voorkomen dat jongeren allerlei andere schade oplopen."

Maar meer dan dit zit er nog niet in volgens Smeekes, en dat is volgens hem geen bangmakerij. "Als we weer van alles gaan doen, is het niet alleen kiezen wie er geholpen gaan worden, en vallen er meer doden. Dan is een volledige lockdown nog de enige oplossing."

Maar dan klinkt de hoopvolle Smeekes weer: "Er worden nu 200.000 mensen per week gevaccineerd, en dat loopt op naar 400.000 mensen per week. Dus dan is het echt zo dat in de loop van mei, eind mei, een heel groot deel van Nederland gevaccineerd is en zeker de mensen die kwetsbaar zijn."

En dat is ook het moment dat er weer meer kan. Als we ons tot die tijd maar aan de regels houden, stelt Smeekes. "Hou even vol. Het einde is echt in zicht. En dan lijkt het op waar Israël nu is, daar kunnen mensen weer gewoon naar terrassen en uitgaan. Daar moeten we ons op richten, dat we die eindstreep halen." (archieffoto: NH Nieuws)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl