De dichter Saskia de Jong wint de A. Roland Holst Prijs, een oeuvreprijs voor poëzie. Die wordt om de drie jaar toegekend door de Stichting A. Roland Holst in Bergen. De stichting volgt hiermee het advies van de jury, bestaande uit Obe Alkema (voorzitter), Asha Karami en Bernke Klein Zandvoort. ‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.

Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een "hyperbewuste dichter". Voor haar debuut, zoekt vaas (2004), werd ze genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Ook haar tweede bundel, resistent (2006), oogstte veel lof. Zo ontving ze de Gedichtendagprijs 2007 en werd ze genomineerd voor de Paul Snoek Poëzieprijs. Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevatte gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf. Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Bij de prijs hoort een bronzen penning en een geldbedrag van 10.000 euro. De A. Roland Holst Prijs behoort daarmee tot de hoogst gedoteerde poëzieprijzen van Nederland. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt op initiatief van het A. Roland Holst Fonds. (foto: Sanne Peper)


SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl