Kunst in uitvoering, kunst voor iedereen en kunst in de kern. Dat zijn de drie hoofdlijnen van de nieuwe Cultuurnota waarmee het college dinsdag heeft ingestemd. Aan het cultuurbeleid geeft de gemeente Bergen nu jaarlijks ruim 1,4 miljoen euro uit. De gemeenteraad wordt voorgesteld om daar straks bijna 1,7 miljoen euro per jaar van te maken. Daarnaast zijn er nog enkele incidentele investeringen nodig in kunst en cultuur binnen de gemeente, waarmee zeker drie miljoen euro is gemoeid.

De grootste nieuwe jaarlijks terugkerende kostenposten zijn Museum Kranenburgh met 130.000 euro en nieuwe aparte budgetten voor cultuuractiviteiten in de drie kernen, wat in totaal 90.000 euro gaat kosten. Structureel meer geld wil het college uittrekken voor de jaarlijkse subsidies aan Museum Egmond, International Holland Music Sessions en Cinebergen. Daar is elk jaar 25.000 euro voor nodig. De raad krijgt aparte voorstellen voor financiering van een tweede zaal bij Cinebergen en nieuwe investeringen die nodig zijn bij Kranenburgh en voor het beheer van het gemeentelijk kunstbezit.

Wethouder Antoine Tromp: “In het nieuw cultuurbeleid ligt de focus op het maken en zichtbaar maken van kunst. De gemeente moet een plek zijn en blijven van allerlei uitingen van kunst en cultuur, door professionals en amateurs.”

“Een van de uitgangspunten is dat we een gemeente willen zijn waar kunst wordt gemaakt en niet alleen tentoongesteld. Makers zorgen voor een levendig cultureel klimaat”, zegt de wethouder. In de nota staat dat er 30.000 euro wordt uitgetrokken voor een onderzoek naar de mogelijkheden en behoefte aan ateliers, culturele ontmoetingsplaatsen en broedplaatsen. “Inwoners en kunstenaars geven aan dat hieraan dringend behoefte is, maar de precieze behoefte is nog niet helder. De gemeente wil graag die behoefte onderzoeken en bekijken hoe we eventueel in deze behoefte kunnen voorzien.”

De wethouder benadrukt dat elke kern een eigen uniek cultureel profiel heeft. “Bergen is meer gericht op de (hedendaagse) kunsten, Schoorl legt het accent op het unieke landschap en inspirerende natuur waar vroeger en ook nu kunstenaars op afkomen, en Egmond kan bogen op een bijzondere lokale cultuurhistorie met een grote invloed op de Nederlandse geschiedenis.”

In het kader van Kunst voor iedereen is het idee dat op elke basisschool cultuureducatie wordt aangeboden en dat er aandacht is voor de ontwikkeling van cultureel talent bij de jeugd. Daarvoor wordt de samenwerking met de bibliotheek en Artiance gecontinueerd. Voor professionele begeleiding van amateurkunstgezelschappen wil het college een subsidiepotje van 10.000 euro in het leven roepen.

Het is de bedoeling dat kunstuitingen terug zijn te zien in de kernen, bijvoorbeeld door kunst in de buitenruimte. Voor elke kern vraagt het college van de raad een zogenoemd programmeringsbudget van 30.000 euro per kern. Om de vergezichten met cultuur in de gemeente uit te werken, wordt 50.000 euro uitgetrokken om een 'kwartiermaker' aan te stellen.

Voor Museum Kranenburgh is een afzonderlijk investeringsvoorstel gemaakt. Het college vraagt de raad om Kranenburgh meer financiële armslag te geven in de bedrijfsvoering. Het college liet in 2020 onderzoek uitvoeren naar de perspectieven van het museum voor de komende jaren. “Op dit moment is het ontbreken van een depot één van de belangrijkste knelpunten. Dat is nodig voor het behoud van de kunst en cultuurhistorische collecties.” Het college vraagt hiervoor aan de raad een investeringskrediet van 1,5 miljoen euro. Van dat geld kan het depot aan de Berkenlaan klimatologisch op orde worden gebracht en een nieuw depot worden gerealiseerd.

Daarnaast wil het college 30.000 euro subsidie verlenen om de tuin bij Museum Kranenburgh te ontwikkelen tot onderdeel van het museum. “Dat brengt natuur en beeldende kunst op ultieme wijze samen.”

De nota wordt op 18 maart besproken in de Algemene raadscommissie en staat op 8 april op de agenda van de gemeenteraad.
Pin It
Bekeken: 1440x
https://ee.itk.ac.id/data/