Filmhuis Schoorl is druk op zoek naar andere locaties in Schoorl en omgeving waar wekelijks twee filmvoorstellingen kunnen worden gehouden. "Gelukkig hebben al wel wat mogelijkheden ontdekt in de buurt", zegt Herman Engelbrecht namens de 35-koppige vrijwilligersgroep die dakloos dreigt te raken.

Wekelijks vertoonde Filmhuis Schoorl sinds 2019 op vrijdagen twee films in dorpshuis De Blinkerd in Schoorl. Enkele tientallen dorpelingen per week wisten de weg naar het nieuwe initiatief al te vinden in het eerste jaar van het initiatief. Tijdens de coronapandemie halveerde het gemiddelde aantal bezoekers, maar het vertrouwen in een toekomst voor films in Schoorl na de pandemie bleef bestaan.

Nu Stichting Social Leisure (SSL) de exploitatie van De Blinkerd heeft overgenomen, is het einde alweer in zicht. Voor de theaterzaal met 90 stoelen wil SSL een 'marktconform' tarief vragen: "300 euro per vrijdag, zoals dat ook zou worden gerekend voor alle andere verenigingen en stichtingen uit de omgeving," aldus Engelbrecht.

Volgens de vrijwilligers van het filmhuis staat het 'welhaast commercieel gevraagde zaalhuurtarief' niet in verhouding met de toezeggingen van de Blinkerd. Filmhuis Schoorl kan die zaalhuur niet betalen. "Dit is niet alleen ontzettend jammer, want opnieuw komt de mooie theaterzaal op vrijdagen weer grotendeels leeg te staan, maar vooral ook omdat juist een zo centraal gelegen dorpshuis een uitgelezen plek is voor een Filmhuis."

De vrijwilligers zijn zwaar teleurgesteld omdat SSL bij de overname verklaarde zich te willen richten op onder meer het film- en theateraanbod. Dat zou verder uitgedacht worden met de huidige gebruikers. Optimisme was er ook nadat het bestuur van De Blinkerd stelde dat 'haar doelstelling is en blijft het aanbieden van betaalbare ruimtes aan de inwoners van Schoorl en dat dit ook in de overeenkomst met de SSL zal worden gewaarborgd'.

Volgens Engelbrecht heeft de gemeente al toegezegd dat een subsidie kan worden aangevraagd als ze een stichting oprichten en de theaterzaal in De Blinkerd willen blijven huren. Maar Engelbrecht vindt dat eigenlijk van de gekke: "Dan is er dus meer gemeentesubsidie nodig meer om hetzelfde te blijven doen, omdat een dorpshuis commerciëler moet worden geëxploiteerd!"

De vrijwilligers van het filmhuis roepen iedereen op om mee te denken over een alternatieve locatie, sponsoring en crowdfunding. Alle mogelijkheden voor een haalbare doorstart willen ze serieus onderzoen: "Wij worden hierin gestimuleerd door de enthousiaste reacties van de afgelopen jaren op het filmaanbod, het betaalbare kaartje en niet te vergeten het verbindend karakter van het gratis drankje na afloop."

Directeur Teun van Etten reageerde niet op een verzoek van Duinstreek Centraal om een toelichting.
Pin It
Bekeken: 1476x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/