Agrariërs in Egmond staan op scherp. Land- en tuinbouworganisatie LTO informeerde hen dat de gemeente hun bollenland op het oog heeft voor de realisatie van een groot zonnepark. "Hoe halen ze het in hun hoofd", was de eerste reactie van kweker Thomas Pepping. Tijdens de komende online participatieavond zal hij zijn mening niet onder stoelen of banken steken.

Dinsdagavond houdt de gemeente Bergen een online bijeenkomst voor alle inwoners die willen meepraten over het plan voor een weide vol zonnepanelen. Voor de grondeigenaren was er vorige week al een bijeenkomst. Thomas Pepping kreeg geen persoonlijke uitnodiging in de bus, maar werd op de hoogte gebracht via de LTO. Dat steekt hem, zo blijkt uit een interview met mediapartner NH Nieuws.

De gemeente spreekt van 'een vergissing'. "Gelukkig konden we de betrokkenen een dag voor de bijeenkomst nog bellen," zegt een woordvoerder. Volgens de gemeente ligt alles nog open. Op 1 juli moet er een voorstel liggen met de voorkeuren voor gebieden. Tot die tijd kunnen burgers meepraten over de ideeën.

Voor een regionale energiestrategie wordt gezocht naar locaties die geschikt zijn voor grootschalige wind- en zonneparken. "Ons bollenland is daar op het laatste moment aan toegevoegd omdat een andere plek afviel", zegt bollenkweker Van der Kolk, een van de grondeigenaren. "Maar ik wil hier helemaal niet weg. Ik heb een gezond bollenbedrijf en twee zoons die mij willen opvolgen."

"Waarom zouden wij ermee stoppen?", zegt ook Thomas Pepping. "Je hebt het over gezonde bollengrond. We zijn juist bezig met verduurzaming en hebben eerder meer ruimte nodig. Bovendien, ik mag niet eens mais verbouwen vanwege het cultuurlandschap. En dan zouden drie meter hoge zonnepanelen wel kunnen?"

Als de eigenaren van de grond niet meewerken, dan houdt het op. De bollenkwekers zijn daar niet gerust op. "Het zijn hele grote investeerders, achter zo'n zonnepark. Er hoeft hier maar een grondeigenaar overstag te gaan en we zijn weg. Dan volgen er onteigeningsprocedures en daar kunnen wij niet tegen opboksen", zegt Gerard van der Kolk. "We hopen dat de gemeenteraad verstandig is en het kan voorkomen."

Tijdens de bijeenkomst van dinsdagavond toont de gemeente een impressie van een grote zonneweide bij Egmond. "En dan zijn over twintig jaar de subsidiepotjes leeg en trekt zo'n bedrijf zich terug", schetst Van der Kolk een somber toekomstbeeld. "Zitten wij hier met een enorme berg rotzooi die we met zijn allen mogen opruimen. Nee bedankt."
Pin It
Bekeken: 1489x
https://ee.itk.ac.id/data/