Het nieuwe zoekgebied voor zonneweides tussen de Heilooër Zeeweg en Egmond-Binnen, waarop het Bergense gemeentebestuur een oogje heeft laten vallen voor schone energieopwekking, mag niet verloren gaan voor de bollenteelt. Dat vinden de grondeigenaren die hier vooral bollen telen tussen de Heilooër Zeeweg, de Hogedijk en de Egmonderbinnenvaart.

De locatie is nog maar net als zoekgebied toegevoegd, omdat de politiek mogelijkheden schrapte voor energieopwekking bij de Hondsbossche Zeewering. Zonder nieuwe zoekgebieden zou het binnen de gemeente Bergen erg lastig worden om de flinke doelstellingen te halen om lokaal elektriciteit op te wekken. Die ambitie hoort bij de Regionale Energie Strategie. Na overleg met de provincie Noord-Holland bleek kort geleden dat de status van Bijzonder Provinciaal Landschap geen belemmering hoeft te zijn om hier in de toekomst zonnecollectoren te plaatsen. Na dat groen licht belandde de bollengrond in de Sammerpolder in de nieuwste voorstellen.

Dinsdagavond was een online participatieavond speciaal voor de grondeigenaren, maar die hadden er bijna niet van geweten. Tegen de Alkmaarsche Courant beklagen zij zich erover dat ze geen uitnodiging per post hadden ontvangen. De uitnodiging had wel gestaan op de gemeentelijke website, en landbouworganisatie LTO was op de hoogte gebracht. Zo kwam de uitnodiging toch nog op tijd onder de aandacht van de grondeigenaren. Wethouder Valkering beaamde desalniettemin dat het beter had gekund: "Daar is inderdaad iets misgegaan.”

De grondeigenaren in dit deel van de Sammerpolder lijken hun brood liever te blijven verdienen met de bollenteelt dan met elektriciteitsproductie. Bollentelers Jan Pepping en Mark Hopman hebben in ieder geval al enorme zorgen om de schaarste van landbouwgrond. "Het is hele goede bollengrond. En doordat we steeds minder gewasbescherming moeten gebruiken, moeten we meer aan gewaswisseling doen”, zegt Pepping zaterdag tegen de Alkmaarsche Courant. Gerard van der Kolk vult hem aan: "Feitelijk hebben we dus juist meer akkers nodig.”

Het staat nog niet vast dat hier zonneweides komen: "We zitten vroeg in het proces. We willen er eerst met de grondeigenaren en inwoners over praten", benadrukt wethouder Valkering. Als het gebied daadwerkelijk wordt aangewezen voor zonne-energie, betekent het dat de boeren de grond kunnen verhuren of verkopen voor panelen of ze zelf kunnen plaatsen: "Alleen als ze dat zelf willen."

De boeren stellen echter dat ze geen keuze hebben. Ze zijn bang dat grote ontwikkelaars de grond uiteindelijk zullen overnemen, omdat de grondprijs zal stijgen en daar het grote geld zit. "Er wordt wel gezegd dat het een vrije keuze is, maar op deze manier wordt het minder interessant om bollen te telen”, zegt Jan Pepping. Zijn vader Thomas Pepping vult hem aan: "Er is grond nodig voor woningbouw, voor natuur die woningbouw moet compenseren, voor zonnepanelen. De druk op de grond wordt steeds hoger. Grond wordt zo straks onbetaalbaar, vooral voor jonge agrariërs.”

Daarnaast vinden de agrariërs het krom dat er op dit stuk grond zonnepanelen mogen worden geplaatst; moesten de polders niet juist beschermd worden? Van der Kolk: "Wij mogen niet eens mais verbouwen, omdat dat te hoog is. Maar zonne-installaties van drie meter hoog mogen wel.”
Pin It
Bekeken: 1953x
https://ee.itk.ac.id/data/