Duinstreek Centraal
00:00
55
00:00


De eerste nacht met avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog is in Noord-Holland rustig en zonder veel incidenten verlopen. "De inwoners van Noord-Holland verdienen een compliment voor hun medewerking", zegt politiewoordvoerder Wendy Boudewijn vanuit het hoofdbureau in Haarlem. Ze kon niet vertellen hoeveel mensen in de regio zijn bekeurd: "We geven onze cijfers alleen door aan de Nationale politie." Landelijk werden 3600 bekeuringen uitgeschreven, maar verreweg de meeste mensen waren in het bezit van de juiste papieren om op straat te zijn.

Wie zaterdagavond zelf op straat was moet het gemerkt hebben: het was een stuk rustiger dan normaal. Lege straten en kruispunten waren eerder regel dan uitzondering. Een enkele stadsbus, personenauto, maaltijdbezorger of fietser was wel te vinden. Vaak in het bezit van een eigen verklaring en eventuele werkgeversverklaring. De politie en de gemeentelijke handhaving controleerden volop rondom de Alkmaarse binnenstad, maar die controle was vooral op voetgangers en fietsers. Auto’s kregen veel minder aandacht. Waarom deze keuze was gemaakt, kon de politie niet toelichten.

Wie niet de juiste papieren kon tonen, kreeg geen waarschuwing maar onverbiddelijk een boete van 95 euro. Volgens woordvoerder Boudewijn had er voor het handhaven van de avondklok een verschuiving plaatsgevonden van beschikbare agenten van de dagdiensten naar de avonddiensten. Ze kon geen toelichting geven op de spreiding van de politie-eenheden over de regio. De hoge concentratie van handhavers in de binnenstad van Alkmaar op fietsen en in patrouilleauto's was in ieder geval opvallend. Een fotograaf van Alkmaar Centraal werd in dit gebied in totaal zes keer staande gehouden en moest zijn perskaart tonen. De politiewoordvoerder wist niet zeker of de handhavers werden aangestuurd door het cameratoezicht in de stad: "Maar ik denk het wel."

 

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl