Duinstreek Centraal


Ouders in de gemeente Bergen leggen het vaakst van Noord-Holland de oproep naast zich neer om hun kinderen te laten inenten tegen infectieziekten als polio, mazelen, bof, kinkhoest en tetanus. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) naar de vaccinatiegraad onder tweejarigen in 2020. Het ZIC maakte voor het onderzoek gebruik van gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 2020 haalde slechts 83,4 procent van alle opgeroepen kinderen in Bergen vorig jaar de prikken van het Rijksvaccinatieprogramma. Nergens in de provincie is die score zo laag.

Een GGD-deskundige stelt tegenover de Alkmaarsche Courant dat een van de voornaamste oorzaken is dat de kustgemeente een relatief grote antroposofische gemeenschap kent. Die groep is uit overtuiging tegen inenten.

In Heiloo (92 procent), Alkmaar (91,8) en Langedijk (90) zien de cijfers er beter uit. Heerhugowaard heeft met 95 procent zelfs de beste score van heel Noord-Holland Noord. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is gemiddeld 90 procent deelname aan vaccinatie vereist is om een samenleving voldoende te beschermen tegen infectieziekten. Nederland haalde dit vorig jaar maar net met 90,8 procent.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl