Duinstreek Centraal


De overlast van duiven in de Wilhelminastraat in Egmond aan Zee is weer helemaal terug, en de gemeente treedt daar te weinig tegen op. Daarom stond de gemeente Bergen vrijdag bij de Raad van State in Den Haag tegenover de familie Koelink. Die Egmonders zijn helemaal klaar met een buurvrouw die steeds de duiven voert, en slap optreden van de gemeente tegen haar. Zij hopen dat de hoogste bestuursrechter een tik op de vingers uitdeelt en dat de gemeente wordt opgedragen om actiever op te treden om de al jaren voortslepende overlast van de poepende duiven te beëindigen.

Volgens de klagers doet de gemeente, en vooral hun buurtregisseur, veel te weinig tegen de overlast van duiven in en rond de Wilhelminastraat. De duiven poepen overal. Vooral op de daken die volgens de familie Koelink één grote smeerboel worden en daaronder te lijden hebben.

Acht jaar geleden trad de gemeente nog wel op. Er werden toen meer dan honderd duiven uit de straat weggehaald. Die hingen daar constant rond omdat een bewoonster van de straat de duiven voert. Praten met de Egmondse leverde niets op, zo bleek op de zitting. Zelfs nadat haar echtgenoot en dochter op haar hadden ingepraat, ging de vrouw na verloop van tijd weer over tot het voeren van duiven.

Het aantal duiven nam de afgelopen jaren daardoor weer gestaag toe. De buurman vroeg de gemeente weer om op te treden. Bergen vindt de overlast daarvoor nog niet ernstig genoeg. De jurist van de gemeente stelde tijdens de zitting dat de buurtregisseur regelmatig poolshoogte neemt en de Egmondse duivenvrouw probeert te overreden.

De buurtregisseur heeft echter verzuimd om daar een dossier van aan te leggen, zo stelde staatsraad Bruno van Ravels tijdens de zitting vast. De beweringen van de gemeente kunnen dus niet aangetoond worden. De rechter had foto's gezien van de familie Koelink waaruit blijkt dat er regelmatig tussen de tien en vijftien duiven bij de woning rondhangen. "Dat is meer dan de zes duiven die de gemeente acceptabel vond", hield Bruno van Ravels de gemeente voor.

De jurist van de gemeente kon daar geen goede verklaring voor geven. Hij moest ook erkennen dat de buurtregisseur geen dossier had aangelegd waaruit blijkt hoe vaak die heeft gecontroleerd en wat de afgelopen jaren verder aan de duivenoverlast is gedaan. Dat moet een hoopvol moment geweest zijn voor de familie Koelink, die volgens de Alkmaarsche Courant nu nog enkele weken geduld moet hebben voor de uitspraak van de Raad van State.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl