Duinstreek Centraal


Wie goed heeft opgelet heeft ze afgelopen week misschien wel zien klimmen, de technici die in de hoge zendmast bij de Alkmaarse Telefooncentrale de antenne-installatie hebben aangepast. De aanpassing was nodig om regionale digitale radio-uitzendingen (DAB+) mogelijk te maken. Voor streekomroep Streekstad Centraal betekent dat een belangrijke stap voorwaarts.
Streekstad Centraal is de 'paraplu' waaronder lokale kanalen Alkmaar-, Heerhugowaard-, Langedijk- en sinds enige tijd ook Duinstreek Centraal nauw met elkaar samenwerken.

"Het betekent niet alleen dat onze radio-uitzendingen nu toekomstbestendig zijn, maar ook dat we meer mogelijkheden en meer bereik hebben", legt Streekstad directeur Richard van der Veen uit. "Het meest illustratief is dat we ruimte hebben om nu al een radiozender in de lucht te hebben voor een gemeente die officieel nog niet eens bestaat." Van der Veen doelt daarbij op radio Dijk&Waard, dat zich richt op de toekomstige fusiegemeente Dijk en Waard.

Digitale radio, of DAB+, is bezig met een flinke opmars en is op termijn de opvolger van de analoge FM uitzendingen. Een groot verschil is dat bij FM uitzendingen op iedere frequentie maar één zender past. Bij digitale uitzendingen passen er meerdere zenders (of kanalen) op één frequentie, vaak ook nog eens in een betere kwaliteit. Op de door Streekstad Centraal in gebruik genomen frequentie passen maximaal twaalf kanalen, daarvan zijn er nu drie in gebruik genomen: Streekstad Centraal, Radio Dijk&Waard en Hitradio072.

Van der Veen: "En daarmee bieden we meteen een opvallende diversiteit. We verzorgen nu zelf een kanaal met nieuws, informatie en dat lekkere eighties gevoel en een kanaal met een Nederlandstalig sausje. Dus we zijn erg blij met de komst van Hitradio072 dat zich duidelijk op een jongere doelgroep richt." Om de uitzendingen te kunnen ontvangen is wel een DAB+ ontvanger nodig. In bijvoorbeeld nieuwe auto's worden deze al standaard ingebouwd. De uitzendingen vinden plaats via kanaal 7B (190.64 MHz), maar simpelweg de ontvanger laten 'scannen' of zoeken zou voldoende moeten zijn om de kanalen in de lijst te zien verschijnen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl