Duinstreek Centraal


Er komen geen vrijesector huurwoningen op de plek van de verlaten Oosterkimschool in Schoorl. Ideeën om hier een aantal woningen aan te bieden voor mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning, zijn losgelaten. Alle zestien woningen die hier gerealiseerd worden, zijn straks sociale huurwoningen van woningcorporatie Kennemer Wonen. Acht woningen krijgen een huur tot 620 euro. Voor de andere acht wordt een huur gevraagd tussen de 620 en 737 euro.

Aanvankelijk waren de plannen om hier naast sociale huurwoningen ook vrijesector woningen aan te bieden met een huur tussen de 737 en 1000 euro . In Bergen is een tekort aan dit soort woningen, voornamelijk voor mensen die net teveel verdienen voor een sociale huurwoning. Volgens de gemeente Bergen is het geprobeerd, maar maakte dit het plan uiteindelijk te complex: "Die paar woningen die we konden toevoegen wogen niet op tegen de extra tijd die dit zou kosten. Daarom gaan we verder met Kennemer Wonen en de ontwikkeling van sociale huurwoningen en hopen we snel de ruimtelijke procedure te kunnen opstarten."

Wethouder Klaas Valkering wil de complexiteit wel toelichten. "Kennemer Wonen mag door landelijke regelgeving maar beperkt middenhuur woningen realiseren. Daarom is bij dit soort projecten ook een commerciële projectontwikkelaar vereist. Een tweede partij betekent vaak een lastiger en langer traject".

Volgens de gemeente kan de uitgebreide omgevingsvergunning nu in de eerste helft van 2021 worden afgegeven. De hoop is dat de bouwwerkzaamheden kort daarna kunnen starten. De bouw duurt ongeveer een jaar. De oplevering wordt dan medio 2022 verwacht.

Het opgeven van de vrijesectorwoningen lijkt besloten door de gemeente en niet door Kennemer Wonen. Vragen hierover werden door Kennemer Wonen ontweken en doorgeschoven naar de gemeente. Voor het gemeentebestuur van Bergen weegt snelheid bij woningbouwplannen nu zwaar, vanwege het grote tekort aan betaalbare en bereikbare woningen. Daarom zijn begin dit jaar vijf woningbouwlocaties met circa 100 sociale huurwoningen gebundeld in project ‘Small Five’. De vijf locaties zijn de Oosterkimschool, de oude Rabobank aan de Heereweg in Schoorl, de T&O-locatie in Bergen, Elkshove in Bergen en de oude Petrusschool in Groet.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl