De strijdbijl is begraven bij het Plein in Bergen. In goed overleg tussen gemeente Bergen en Bewonersvereniging Bergen Centrum zijn beide partijen het eens geworden dat de Bakemaflat en andere betonbouw op het Plein uit de vijftiger jaren wordt gesloopt. De nieuwbouw op deze plek gaat in hoogte variëren, die past bij de 'Bergense maat', met een enkel hoogteaccent van 14,5 meter. Hier komen functies en winkels die aansluiten bij de Bergense behoefte.

Over de vernieuwing van het dorpscentrum in Bergen wordt al decennialang gesproken: "Naar verluidt al sinds stoomlocomotief Bello in 1978 uit het centrum verdween", aldus wethouder Klaas Valkering van Ruimtelijke Ordening. Gemeente en belangenverenigingen stonden vaak lijnrecht tegenover elkaar, en de gemeente moest zelfs in het stof bijten bij de Raad van State bij een eerder plan. Nu heeft voorzitter Jan Apotheker van de Bewonersvereniging Bergen Centrum veel waardering voor de aanpak van dit college: "Vroeger werden we vooral als vijand benaderd, maar nu wordt veel meer de dialoog gezocht. We mogen vanaf het begin meedenken. Dit college pakt de participatie van de burgers veel beter aan."

De bewonersvereniging vertegenwoordigt circa 60 huishoudens in het centrum. Een ledenvergadering hierover kon in coronatijd niet worden gehouden. Enkele tientallen hebben gereageerd op de voorstellen tijdens een digitale raadpleging. Bijna iedereen kan er goed mee leven: "Over het algemeen was men erg positief."

Om de ontwikkelingen van de locatie rond de Bakemaflat vlot te trekken wilde het college het eerst eens worden met maatschappelijke groeperingen over wat er zou moeten komen en hoe dat er ongeveer zou moeten uitzien. Daarom heeft sinds het voorjaar met de Bewonersvereniging Bergen Centrum om tafel gezeten. Eerder werkte deze aanpak van co-productie al goed bij de impasse rond de Harmonie-locatie.

Wethouder Klaas Valkering wil liever geen ellenlange strijd meer over het centrum: “Door alle vertraging verpaupert nu de dorpskern. Daarom is het fijn dat we nu met door de gemeenschap gedragen uitgangspunten kunnen werken aan een centrum waar we allemaal trots op kunnen zijn.”

Jan Apotheker ziet jarenlange strijd beloond worden: "We zijn ontzettend blij dat er wat gaat gebeuren. Ik denk dat we hier over vijf tot tien jaar een prachtig mooi centrum hebben." Een laatste deel van de inspraakprocedures moet nog worden doorlopen. Het college van B&W rekent erop dat de voorbereidingen voor de bouw eind 2021 kunnen beginnen, als juridische procedures uitblijven.
Pin It
Bekeken: 1403x
https://ee.itk.ac.id/data/