Twee weken is er gewerkt aan de opbouw van drie nieuwe exposities in Museum Kranenburgh in Bergen, die alledrie vandaag met enige feestelijkheid zouden worden geopend. De lockdown gooit roet in het eten. "Het is heel zuur voor iedereen die zo hard heeft gewerkt om er iets moois van te maken," zegt Angelika Besseling, hoofd communicatie van Museum Kranenburgh.

Veel bezoekers werden verwacht voor Die Brücke, een tentoonstelling rondom zes belangrijke pioniers van het Duitse Expressionisme, de anti-burgerlijke stroming die aan het begin van de twintigste eeuw de Europese kunstwereld wakker schudt. Hun expressionistische beeldtaal zou het aanzien van de kunst voorgoed veranderen. De stroming was ook een inspiratie voor de Bergense School. Veertig schilderijen, tekeningen en grafische werken uit de gerenommeerde Brücke-collectie van het Lehmbruck Museum in Duisburg kregen een plek in in de benedenzaal en moeten het voorlopig nog zonder publiek stellen.

Voor het hele gezin was de familietentoonstelling opgezet van Thé Tjong-Khing, één van de bekendste kinderboekillustratoren van Nederland. Volwassenen kennen Khing van zijn tekeningen bij de verhalen van schrijvers als Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. "We hadden ons enorm erop verheugd op de blije gezichten van de kinderen op de tentoonstelling. Als mensen geraakt worden door een tentoonstelling, doet ons dat ook goed," aldus Besseling.

Een heel eigen publiek was waarschijnlijk afgekomen op de solotentoonstelling van Irene Kopelman -A tiny world and countless compositions in it-. De kunstenaar presenteert een serie tekeningen en glassculpturen die ze maakte tijdens haar onderzoek bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel.

Hoe vervelend de tijdelijke sluiting van het museum ook is, het museum steunt de lockdown wel. Angelika Besseling: "We staan er 100% achter dat dit nu moet gebeuren. Zelf ontvangen we onze bezoekers ook het liefst met een goed en veillig gevoel. En natuurlijk was het een grote klap om nu precies op de eerste dag van de nieuwe exposities weer dicht te moeten, maar anderen hebben het nog veel zwaarder dan wij in deze periode. Ieders gezondheid staat nu voorop."
Pin It
Bekeken: 1723x
https://ee.itk.ac.id/data/