Op het strand van Egmond aan Zee vonden donderdag filmopnames plaats, waarbij de Egmonder Pinck en een gehuurde koets konden schitteren. Heren in statige kostuums wekten de indruk alsof Egmond weer terug was in de achttiende eeuw. Het strand van Egmond diende als decor voor de scène waarbij prins Willem V van Oranje-Nassau naar Engeland vluchtte. Willem V was de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1751-1795).

De prins vluchtte in 1795 naar Engeland nadat Franse troepen oprukten door de lage landen. Volgens de geschiedschrijving vertrok hij uit Scheveningen met de pink 'Johanna Hoogenraad' van rederij Michiel den Heijer. Achttien rijtuigen brachten porselein, schilderijen, zilver, kunstvoorwerpen en kisten met goud naar het strand, die in vissersboten werden geladen om de stadhouder te volgen. De stadhouder zou de lage landen nooit meer terugzien. (Foto: Sjef Kennphaas)
Pin It
Bekeken: 1631x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/