De gemeente Bergen gaat niet optreden tegen de kolonie halsbandparkieten in het centrum van Bergen. Inwoner Will Mosk schreef vorige week een ingezonden brief naar de Flessenpost, waarin de gemeente dringend werd verzocht in te grijpen. Wethouder Arend-Jan van den Beld van Dierenwelzijn laat nu weten dat dat niet gaat gebeuren.

Mosk vindt de halsbandparkiet een plaag. "Ze krijsen en schreeuwen namelijk ontzettend hard. Ook ’s nachts. Dus met je raam open slapen kun je wel vergeten." Ze stoort zich eraan dat mensen voer buiten hangen voor de Nederlandse vogeltjes, dat ook door de halsbandparkiet wordt gegeten: "Dus worden het er hoe langer hoe meer. Nu zijn ze zelfs gearriveerd in de polder bij de Schapenlaan en Teugelaan."

Volgens Mosk is de Groene Halsbandparkiet is een niet-beschermde uitheemse soort en staat er geen regelgeving in de weg om de Nederlandse Jagers Vereniging om hulp te vragen om Bergen van het probleem te verlossen.

Wethouder Van den Beld kan bevestigen dat Bergen inmiddels ook wordt bewoond door deze exotische vogels: "Rond de eeuwwisseling heeft de halsbandparkiet zich flink uitgebreid in de Randstad. In de afgelopen jaren hebben de vogels zich ook in onze omgeving gevestigd."

Maar hij legt het verzoek van Mosk naast zich neer: "Uit onderzoek is gebleken dat dieren hoegenaamd geen economische schade toebrengen. Ook de ecologische impact blijkt gering te zijn. De dieren broeden in holtes die ook door spechten en boomklevers worden gebruikt, maar van een afname van deze diersoorten lijkt geen sprake. Ze zijn soms wat lawaaiig, maar van echte overlast is niet echt sprake. In de binnenduinrand jaagt onder andere de havik op de parkiet. Voorlopig laten we het op zijn beloop en is er geen aanleiding om actief deze ontwikkeling tegen te gaan.”
Pin It
Bekeken: 1715x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/