De Argentijnse kunstenaar Irene Kopelman is gefascineerd door microscopisch kleine organismen in zee die aan de basis staan van de complete voedselketen. Met sensitieve hand legt Kopelman vast wat ze door de microscoop ziet: plankton in talloze variaties, continu in beweging. In haar solotentoonstelling Irene Kopelman -A tiny world and countless compositions in it- presenteert de kunstenaar een serie tekeningen en glassculpturen die ze maakte tijdens haar onderzoek bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. De tentoonstelling is van 15 december tot en met 18 april te zien in de Rabozaal van Museum Kranenburgh in Bergen.

De combinatie van wetenschappelijk onderzoek en kunst resulteert in subtiele tekeningen die tegelijkertijd de omstandigheden van deze tijd – klimaatverandering, verstoring van ecosystemen – zichtbaar maken. Haar tekeningen verbeelden tezamen de cyclus van een jaar. De factor tijd speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het plankton niet lang overleeft en de soorten per dag verschillen. Ook blijven de organismen onder de microscoop voortdurend bewegen. Kopelman ziet deze factoren niet als een beperking, maar juist als inspirerende componenten bij het maken van haar kunst.

Irene Kopelman (Córdoba, AR, 1974) woont en werkt in Amsterdam. De afgelopen twintig jaar reisde ze onder andere naar de vulkanische eilanden van Hawaï en naar het Peruviaanse regenwoud om landschappen en ecosystemen te bestuderen. Het resultaat is een uiteenlopend oeuvre schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties en publicaties. (Foto: Michel Claus)
Bekeken: 1573x