De geluidsoverlast van toerende motoren in de gemeente Bergen leidt tot steeds meer klachten vanuit de bevolking en zelfs toeristen. Voor het college reden om een brief te sturen aan minister Cora van Nieuwshuizen. “Onze inwoners ondervinden veel geluidoverlast van motorvoertuigen en dan met name van motorfietsen die veel meer geluid maken dan wellicht wettelijk toegestaan en maatschappelijk acceptabel is”, aldus de brief.

Het lawaai begint nu ook toeristen te storen. Verhuurders van recreatiewoningen krijgen klachten van hun gasten over slaapverstoring, aldus wethouder Erik Bekkering. Ook ondernemers trekken daarom aan de bel bij de gemeente. Bekkering daarover: “Afgelopen zomer horen we opmerkingen als ‘Het lijkt hier soms wel de TT van Assen’. Zodra het mooi toerweer is, regent het klachten over geluidsoverlast van motoren. Rustig in de tuin zitten is er niet meer bij voor onze inwoners.”

Eerder gaf de minister al aan onderzoek te willen doen naar de mogelijkheid om de geluidsoverlast van motorvoertuigen te verminderen. Het college sluit met de brief daarop aan en benadrukt wat er nodig is vanuit de landelijke overheid. In de zomer vroeg waarnemend burgemeester Rehwinkel al aandacht van de landelijke politiek voor het probleem via de media.

Vooral motoren die zijn uitgerust met luide ’sportuitlaten’ en groepen motorrijders zorgen voor overlast. ’Deze massaliteit leidt tot ernstige geluidshinder’. Ook is het volgens het college een sport voor veel motorrijders om snel op te trekken, terug te schakelen in de bocht en daarna weer gas te geven of ander verkeer met veel geluid te passeren. Het gaat overigens ook om sportauto’s die veel herrie maken.

Het college noemt vijf punten waardoor de overlast beperkt zou kunnen worden. Bijvoorbeeld een verlaging van de geluidsnormen en een algeheel verbod op regelbare uitlaatsystemen. Ook noemt de gemeente een wettelijke mogelijkheid voor een maximaal aantal decibellen in een bepaald gebied of inrijverboden voor overlastgevende voertuigen. Tenslotte wil Bergen een beter en vereenvoudigd systeem om geluidsoverlast te handhaven, zoals een akoestische flitspaal. De gemeente hoopt op steun van andere gemeenten, zodat ze gezamenlijk naar het probleem kunnen kijken.

Het Bergense actiecomité tegen motorenoverlast is blij met de brief van de gemeente. "Mooi dat het College opkomt voor de niet meer dan normale verlangens van vele bewoners om onnodig verkeerslawaai bespaard te blijven. Onnodig en beschadigend voor de gezondheid en leefervaring voor velen onder ons," zo reageert een Bergense woordvoerder.
Pin It
Bekeken: 1397x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/