Nog dit jaar komt er een verbod op carbidschieten in de gemeente Bergen. Daarmee volgt Bergen een initiatief in de gemeenteraad van Alkmaar. De Alkmaarse burgemeester Emiel Roemer kondigde toen al aan dat hij zou proberen om al zijn collega's in Noord-Holland Noord ook stelling te laten nemen tegen carbidschieten. In de kustgemeente lijkt dat al gelukt.

Roemer had vorige maand laten uitzoeken dat er een run is op carbid en op melkbussen. Hij vertelde de raad dat er inmiddels al geen carbid meer te krijgen is. "Het is massaal ingekocht." Daardoor zijn er veel zorgen over de jaarwisseling. Rehwinkel meldde dat volgens zijn informatie een op de zes letsels rond oud en nieuw voortkomen uit carbid afschieten.

De gemeenteraad krijgt in de eerstvolgende raadsvergadering het voorstel om carbidschieten in de Algemene Plaatselijke Verordening te verbieden. Rehwinkel beaamt dat carbidschieten in de gemeente Bergen geen plaatselijke traditie kent, maar hij wil het voor zijn.

In Alkmaar wil men de APV zo inrichten dat de burgemeester de mogelijkheid heeft om ontheffing te verlenen. Dat zou dan bijvoorbeeld kunnen gelden voor carbidschieters die wel traditioneel op oudejaarsmiddag de boel laten knallen. "Dan kun je aannemen dat het om ervaren mensen gaat.” Het Alkmaarse raadsvoorstel wordt mogelijk gekopieerd in Bergen. (foto: Wiki Commons / Berend Jan Stijf)
Bekeken: 1757x