Niets kan de bomenkap in de Schoorlse Duinen meer tegenhouden. Maandag begint Staatsbosbeheer met het kappen van enkele hectares met dennenbomen in het Dr. Van Steijnbos. Pogingen van de Stichting Duinbes eerder deze maand om de bomenkap met bezwaarprocedures en bestuursrechters tegen te houden, strandden in de rechtszaal.

De bestuursrechter deed na de zitting meteen uitspraak in de beroepszaak tegen de kapvergunning die de gemeente Bergen had verstrekt. De rechter oordeelde dat het beroep ongegrond was en de werkzaamheden niet zouden worden tegengehouden. Staatsbosbeheer maakt nu bekend dat de komende zes tot acht weken gehakt en gezaagd gaat worden in het Dr. Van Steijnbos. Vrachtwagens voeren de stammen later af naar de houtverwerkende industrie in Nederland, België en Duitsland, om er kisten, pallets, MDF en spaanplaat van te maken. Met het tak- en tophout wordt de biocentrale in Purmerend gestookt. De boomstronken blijven nog in de grond tot volgend najaar.

Advocaat Anneke Wezel van stichting Duinbes is erg teleurgesteld over het oordeel van de rechter. Ze denkt nog na over een mogelijk hoger beroep. "Voordat de bossen er stonden, was het Schoorl bijna onbewoonbaar door de harde wind en het stuifzand. Jammer dat er bijna niemand meer leeft die zich dat nog kan herinneren." Het kappen van een deel van het Dr. Van Steijnbos is een maatregel uit het Natura 2000 beheerplan Schoorlse Duinen. De provincie Noord-Holland wil er de biodiversiteit bevorderen zodat de verscheidenheid van soorten planten en dieren toeneemt.

De rechter schaart zich achter adviseurs die vinden dat er geen sprake is van grote cultuurhistorische of monumentale waarde van het bos, en dat voldoende is aangetoond dat de biodiversiteit in de duinen door de maatregelen zal verbeteren. De belastingbetaler draait wel op voor de proceskosten van stichting Duinbes van ruim 1300 euro, omdat de gemeente Bergen in september een hoorzitting niet wilde uitstellen nadat de advocaat van de stichting niet kon komen wegens coronaklachten. De gemeente kreeg daarom een tik op de vingers van de rechter, maar dat was niet ernstig genoeg om de kapvergunning te vernietigen.
Pin It
Bekeken: 1636x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/