De gemeente Bergen vindt dat het nieuwe draadloze netwerk 5G in Nederland te overhaast wordt ingevoerd. Er zijn te veel onduidelijkheden over de gevolgen voor de gezondheid, de privacy en de zeggenschap van de gemeenten bij het plaatsen van alle extra antennes die ervoor nodig zijn. Burgemeester en wethouders hebben het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een brief gevraagd om pas op de plaats te maken en uitkomsten van lopende onderzoeken af te wachten.

De brief is verstuurd nadat de gemeenteraad daarom in een motie had gevraagd. Na de veiling van nieuwe frequenties voor onder andere het 5G-netwerk afgelopen zomer is Nederland een stap dichter bij het aanbieden van 5G aan inwoners en ondernemers. De gemeenteraad roept in de motie de Tweede Kamer op om zeer zorgvuldig om te gaan met de besluitvorming rondom de nieuwe Telecomwet. Er lopen nog allerlei onderzoeken naar de gevolgen van 5G, waaronder van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie. De gemeente Bergen vindt het niet verstandig daarop vooruit te lopen.

De rijksoverheid heeft haast bij de invoering van 5G omdat deze bang is dat dat de EU technologisch een achterstand oploopt t.a.v. grootmachten die het 5G netwerk al operationeel hebben. Volgens Bergen gaat het ministerie daarmee voorbij aan de zorg van burgers over risico's van het 5G netwerk.

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om uit voorzorg de hoogste frequentie voor 5G nog niet in gebruik te nemen zolang mogelijke gezondheidsrisico's niet zijn onderzocht. In 2022 worden onderzoeksresultaten verwacht. De gemeente Bergen sluit zich ook aan bij kritiek van andere gemeenten op de vrije hand die telecomaanbieders krijgen bij het installeren van z.g. small cells, die om de 100 tot 150 meter geplaatst dienen te worden om de hoge 5G frequentie operationeel te maken.

De brief is ook verstuurd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de gemeenten, met als doel breed draagvlak te creëren en een gezamenlijke oproep te doen aan de Tweede Kamer.
Pin It
Bekeken: 2044x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/