De ambtelijke werkorganisatie BUCH heeft een ambtenaar in juni onterecht op staande voet ontslagen wegens fraude met facturen. Het ontslag was ’ernstig verwijtbaar’, aldus de rechtbank in Haarlem in een recent vonnis. Daarin wordt de ontslagen ambtenaar op veel punten in het gelijk gesteld, zo meldt het Noordhollands Dagblad dinsdag. De BUCH moet hem ruim 10.000 euro aan loon doorbetalen en een schadevergoeding overmaken van 30.000 euro.

Volgens de rechtbank was er geen dringende reden voor het ontslag op staande voet nadat de mogelijke fraude aan het licht kwam. De ambtenaar was niet de direct eindverantwoordelijke voor het project, concludeert de rechtbank: "Het is niet vastgesteld dat hij wetenschap heeft gehad van de onjuiste facturen en vast staat dat hij zichzelf op geen enkele wijze heeft bevoordeeld."

De BUCH, de ambtelijke werkorganisatie voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, heeft volgens de rechtbank in het onderzoek ’op procedureel vlak de nodige steken laten vallen’. De BUCH schakelde een recherchebureau in zonder dat aan de ambtenaar mee te delen. "Hoewel Hoffmann vervolgens rapporteerde dat zij geen bewijs had gevonden voor de verdenkingen, heeft de BUCH toch aangifte van fraude tegen hem gedaan."

De rechter heeft de BUCH bovendien verplicht om een week lang een mededeling op het Intranet van de BUCH te plaatsen waarin staat dat de ambtenaar ten onrechte op staande voet is ontslagen, ’om de schade aan de goede naam (van de bewuste ambtenaar) zoveel mogelijk teniet te doen’.

Een rectificatie in lokale media is volgens de rechtbank niet nodig. In persberichten meldde de BUCH alleen dat aangifte was gedaan tegen een ambtenaar in het kader van een fraudeonderzoek. De rechtbank wijst erop dat de naam van de ambtenaar in de media niet wordt genoemd. De mededeling dat aangifte is gedaan was niet in strijd met de waarheid en vergt volgens het vonnis daarom geen rectificatie.
Pin It
Bekeken: 2127x
https://ee.itk.ac.id/data/