Op 30 oktober besteedt BNNVARA met het programma Vroege Vogels aandacht aan de Schoorlse Duinen. Presentator Menno Bentveld gaat in gesprek met Kees de Bakker, voorzitter van de Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied. Onlangs werd bekend dat de stichting een Nationaal Park wil maken van de Schoorlse duinen, onder de noemer Groen Erfgoed.

Jaarlijks trekken de Schoorlse Duinen zo'n 2,5 miljoen recreanten. "Of deze massale belangstelling er ook nog zal zijn als de bossen conform het beheerplan zijn gekapt, en het gebied gedurende lange tijd is veranderd in kale stuivende zandduinen, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Bevorderlijk is het in ieder geval niet", aldus de Duinstichting.

Om de Corsicaanse en Oostenrijkse dennen in het breedste duingebied van Nederland tegen bomenkap te beschermen, heeft de stichting gemeente Bergen gevraagd de vier Schoorlse bossen op de monumentale bomenlijst te zetten. Het betreft het Frederiksbos, Dr. Van Steijnbos, Leeuwenkuilbos en het Baaknolbos, allen meer dan tachtig jaar oud.

De stichting wil de bossen toevoegen aan het Landelijk Register van Monumentale Bomen en aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zo kunnen de Schoorlse duinen tot een Nationaal Park en de bossen tot Groen Erfgoed worden verklaard.

De uitzending is 30 oktober op NPO2 om 19:50 uur.
Pin It
Bekeken: 1302x
https://ee.itk.ac.id/data/