Duinstreek Centraal


Staatsbosbeheer start maandag 26 oktober met voorbereidingen om het Dr. Van Steijnbos te verwijderen. Het 'blessen', oftewel het markeren van bomen, duurt ongeveer twee weken. Het gebied van circa 7,6 hectare - 0,8 procent van het totale bos - moet open worden. Dit moet de biodiversiteit in de Schoorlse Duinen bevorderen en zeldzame plant- en diersoorten behouden of doen terugkeren.

Met oranje ringen wordt het gebied gemarkeerd. Daarbinnen krijgen de bomen die weg moeten oranje stippen en het beperkte aantal dat blijft staan blauwe. Met oranje strepen geeft Staatsbosbeheer aan waar de oogstmachines mogen rijden om de schade aan de ondergrond zoveel mogelijk te beperken.

Losse grove dennen aan de oostkant van het Dr. Van Steijnbos krijgen blauwe stippen. De wind zal deze bomen verder vormen. Ze passen in het beeld van een Atlantisch duinbos, de overgang van duinen naar bos. De Oostenrijkse-, Corsicaanse den en dennensoort Contorta die daar staan moeten wel weg.

De Schoorlse Duinen zijn beschermd natuurgebied binnen het Europees natuurnetwerk Natura 2000. De omvorming van het gebied is onderdeel van het beheerplan. Doel van het netwerk is de Europese biodiversiteit te bevorderen. De provincies zijn verantwoordelijk voor het beleid en de financiering. Meer op schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl. (foto: Patricia van Lieshout)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl