De gemeente Bergen heeft flinke steken laten vallen bij de procedure om de ALDI te verplaatsen uit het centrum van Bergen naar de locatie aan de Bergerweg waar nu horecagroothandel Scholten is gevestigd. Het college heeft miskend hoezeer de provincie Noord-Holland nodig is om dit voor elkaar te krijgen.

"Kortom, met de provincie is erg onhandig omgesprongen," aldus fractievoorzitter Meis de Jongh van coalitiepartij VVD. De provincie Noord-Holland legde vorige maand een bom onder het plan om de ALDI te verplaatsen naar de rand van het dorp. De provincie Noord-Holland was duidelijk in zijn wiek geschoten door het voorstel van de gemeente Bergen. Het blijkt op allerlei manieren in strijd met provinciaal beleid. De gemeenteraad moest bespreking van het bestemmingsplan uitstellen, anders zou het door de provincie Noord-Holland worden vernietigd, zo kondigde de provincie aan in de zienswijze van 8 september.

Gedeputeerde Cees Loggen is van dezelfde partij (VVD) als De Jongh, maar de korte lijntjes hebben de bestuurlijke blokkade vanuit Haarlem niet kunnen slechten: "Ik denk dat wij onderschat hebben hoezeer de provinciale VVD met handen en voeten gebonden is aan het bestuursakkoord in deze coalitie met onder meer GroenLinks. De bestuurlijke speelruimte van onze gedeputeerde is veel minder dan we vooraf hadden gehoopt." Meis de Jongh denkt dat de gemeente Bergen zich de komende tijd heel nederig zal moeten opstellen jegens de provincie om de relatie te herstellen. "Het college zal op alle mogelijke manieren erkenning moeten laten blijken dat de provincie een hogere bestuurslaag is. Erken dat de gemeente de provincie harder nodig heeft dan andersom."

Kort voor de vergadering van Provinciale Staten komt de gemeente Bergen nu met een aantal illustraties, die een deel van de bezwaren van de provinciale politici moeten wegnemen. Vanavond bespreekt Provinciale Staten de Omgevingsverordening, die ontwikkelingen in het buitengebied verder bemoeilijkt.

Waar de provincie de ontwikkeling afschoot als weidewinkel, daar komt de gemeente Bergen nu met ambtelijke proza waarmee de provincie het hopelijk niet meer als weidewinkel ziet maar als "natuurinclusief en circulair boerenerf" in het landschap. Volgens de gemeente Bergen laat het ontwerp zien dat de ontwikkeling van de Aldi een ‘ruimtelijke verbetering’ is ten opzichte van de huidige bebouwing. Gebrek aan ruimtelijke verbetering was een van de vele bezwaren van de provincie Noord-Holland. De gemeente Bergen meende eerder dat de Scholtenlocatie een verlengstuk was van de bebouwde kom van Bergen, maar die redenering lijkt nu met liederlijke proza over een nieuw boerenerf losgelaten.

De vergadering van Provinciale Staten begint vanavond online om 18.45 uur. Om 19:30 uur vergadert de gemeenteraad van Bergen in Schoorl.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl