Duinstreek Centraal


Maandag kreeg het Museum van Egmond het schilderij Waterlelies van Dirk Smorenberg (1883 – 1960) in langdurig bruikleen van Museum Kranenburgh. Het werk komt uit de gemeentelijke collectie. Het kunstwerk werd door wethouder Antoine Tromp van Bergen in Museum Kranenburgh overgedragen aan voorzitter Jan Apeldoorn van het Egmondse museum.

Het schilderij werd na de Tweede Wereldoorlog aan de gemeente Egmond geschonken als dank voor het opvangen van talloze evacués in 1940. Het bevond zich na de gemeentelijke fusie lange tijd in het depot van de gemeente Bergen. Na een grondige restauratie zou het werk dit jaar onderdeel uitmaken van een tentoonstelling over 75 jaar bevrijding in het Museum van Egmond. De tentoonstelling is echter tot 2021 uitgesteld in verband met het coronavirus.

In Egmond en Bergen werden na de Duitse invasie in mei 1940 vele geëvacueerde bewoners van dorpen rond de Grebbelinie opgevangen. Ze bleven vaak maar een paar dagen, maar de evacuatie bleef voor velen een traumatische ervaring. Grote dankbaarheid was er na 1945 voor de gastvrijheid van de Noord-Hollandse bevolking. De inwoners van Loosdrecht schonken het schilderij Waterlelies van de Alkmaarse kunstschilder Dirk Smorenberg aan Egmond aan Zee.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl