Een noodoproep van het zeiljacht "Pure" zette woensdagmiddag de hulpdiensten op scherp. Volgens de melding was de schipper overboord geslagen ter hoogte van Schoorl. Direct werden de KNRM Petten, KNRM Callantsoog, de Schoorlse Reddingsbrigade, de traumahelikopter en twee ambulances gealarmeerd.

Al snel bleek de opgegeven locatie niet juist, maar moest dit in de buurt van Petten zijn. Er waren aanvankelijk twee opvarenden aan boord. Toen het dicht onder de kust voer, werd  de boot waarschijnlijk op z'n kant gegooid door een breker of werd een zandbank geraakt met de kiel. Daardoor viel de schipper overboord en voer de boot over hem heen.

Een golfsurfer die in de buurt was zag het gebeuren en schoot te hulp. Hij peddelde naar de man toe en nam deze op zijn board. Hij kon zo echter niet meer door de branding komen. De reddingboot "Dolfijn" van Petten nam de drenkeling over en zette hem aan de wal.

Op het strand nam de Reddingsbrigade Schoorl de hulpverlening over. Hij bleek onderkoeld. Met spoed is hij vervoerd naar de gereedstaande ambulances en traumahelikopter. Daar is hij eerst onderzocht en toen met spoed vervoerd naar het NWZ Alkmaar.

Het jacht met de vrouw nog aan boord spoelde aan op het strand. Ook de vrouw ging mee met haar man in de ambulance.
In het ziekenhuis bleken beiden licht onderkoeld. Zij maken het beiden nu naar omstandigheden goed.

Het jacht zal later door een berger van het strand worden gehaald.
Bekeken: 2183x