Het is een ongebruikelijk gezicht: een internationale formatie van maar liefst vijf C-130 Hercules toestellen en één C-160 Transall die laag over Alkmaar scheren. Op social media maakten dan ook meerdere mensen vrijdag melding van de zes laag overkomende vliegtuigen.

De toestellen zijn onderdeel van de operatie Falcon Leap. ,"Deze wordt ieder jaar uitgevoerd in aanloop naar de paradroppings van de herdenking van Market Garden. Ondanks dat die herdenking nu anders plaatsvindt, trainen we wel alle aspecten", zo laat een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht  weten. "Omdat er nu meer ruimte in de lucht is komen we ook op plaatsen waar we anders niet zo snel komen, zoals rond Alkmaar".

Parachutisten van onder meer 11 Luchtmobiele Brigade, maar ook ladingen worden in verschillende zones gedropt. Dat gebeurt met verschillende typen vliegtuigen tijdens de internationale oefening die zich afspeelt tot en met 17 september en door de Koninklijke Luchtmacht wordt ondersteund vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Voor de liefhebbers: De luchtmacht neemt deel met een C-130 Hercules. De Amerikanen en Belgen zijn er beiden met een C-130H, de Duitsers met een C-160 Transall en een M-28 Skytruck. Verder levert Frankrijk een C-130J en Tsjechië een SC7 Skyvan. (foto: C-130 Hercules KLu/defensie)
Pin It
Bekeken: 3297x
https://ee.itk.ac.id/data/