Ex-directeur Marc Kok uit uit Bergen aan Zee moest in 2018 van de rechtbank ruim 1,2 miljoen verdwenen euro's terugbetalen aan Energie Service Noord West. Bij zijn verloren hoger beroep begin 2020 werd hij gesommeerd ruim negen ton te betalen. Maar ESNW wacht nog op het leeuwendeel en heeft deze week met succes ook de ex-huisadvocaat en diens toenmalige partners aansprakelijk gesteld via de rechtbank. Dit meldt het NHD. Het viertal moet ruim 740.000 euro aan het installatiebedrijf betalen.

Kok werd in 2016 op non-actief gezet nadat een nieuwe accountant had ontdekt dat de toenmalige directeur het jaar ervoor enorme bedragen had overgemaakt naar 'onduidelijke bestemmingen'. Omdat de topman zich zou inspannen om het geld terug te krijgen was de maatregel tijdelijk, maar enkele maanden later ging het weer mis. Kok tekende voor 60.000 slimme meters, maar die nog niet waren getest. Bovendien was de inkoopprijs het dubbele van de oorspronkelijke prijs, en was een eerdere voorwaarde van het slagen van de testfase verwijderd uit het miljoenencontract. De Bergenaar werd toen wel ontslagen.

Kok bleek privé in de schulden te zitten door slechte investeringen in migrantenhotels. Op zijn verzoek probeerde de ESNW-huisadvocaat stilletjes oplossingen te vinden. Die hulp komt hem, maar ook zijn toenmalige maatschap-partners uit Alkmaar en Heiloo, duur te staan. De rechter oordeelde dat de advocaat had gefaald in zijn toezicht en zorg- en waarschuwingsplicht.

De enige manier waarop het viertal advocaten onder de betaling uit kan komen is als ze de ex-directeur zo ver krijgen om zijn schuld zelf af te lossen. Maar dat ligt niet in de verwachting, meent het NHD.
Bekeken: 3878x