Het college van B&W houdt vast aan een korte procedure voor een nieuw bestemmingsplan voor de fusie van de voetbalclubs in de Egmonden. Recente kritiek van de LTO en 'Geen Ballen Maar Bollen' heeft het gemeentebestuur niet op andere gedachten gebracht. De reparaties van het eerder vernietigde bestemmingsplan staan als enig punt op de agenda van een extra vergadering van de Algemene raadscommissie (ARC) op 22 september om 19.30 uur in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee.

Wie maximaal vijf minuten wil inspreken tijdens de vergadering, of de raadscommissie als publiek wil bijwonen, moet zich vooraf aanmelden bij de griffier. Er zijn maximaal 50 plaatsen op de publieke tribune.

'Geen Ballen Maar Bollen' en LTO Noord zullen waarschijnlijk van dat spreekrecht gebruik maken. Zij vinden dat de hele procedure opnieuw moet, inclusief nieuwe inspraaktermijnen. De gemeente is van mening dat de gebreken van het eerste bestemmingsplan daarvoor niet groot genoeg zijn. De gemeente wil voortduren op de oorspronkelijke procedure.

De LTO liet twee maanden geleden al weten dat het sowieso tegen het nieuwe bestemmingsplan zal procederen tot aan de Raad van State. Als de landbouworganisatie daar gelijk krijgt, wordt het plan volgend jaar opnieuw vernietigd. Als ze in het ongelijk wordt gesteld, is het bestemmingsplan met de korte procedure vastgesteld en kan het voorbereidende werk voor de verhuizing beginnen.

In september 2019 vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan voor een nieuwe locatie aan de Tijdverdrijfslaan voor de drie Egmondse voetbalclubs. De stikstofuitstoot van de bouw van het voetbalcomplex was een van de problemen. Bovendien was te weinig onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en naar het gebruik van het parkeerterrein als transferium.

Aan de reparaties is de afgelopen tijd gewerkt. Over het transferium en de stikstof wordt nu duidelijkheid gegeven in nieuwe berekeningen. Een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s voor de spuitzone bij Zeevogels is afgerond. Spuitzones zijn van belang om bestrijdingsmiddelen op bollengrond op veilige afstand van mensen te houden. Het terrein van Zeevogels moet na de verhuizing omgezet worden naar bollengrond. Dat geldt ook voor één hectare bij Adelbert, de overige 3,5 hectares zijn daar nu ingetekend als weidegrond.
Bekeken: 1529x