Duinstreek Centraal
00:00
55
00:00


Vier jaar zijn de vrijwilligers van de Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn al bezig aan een Amerikaanse GMC of ‘De Stofzuiger’, een oude bus die tussen 1948 en 1971 duizenden ritjes reed tussen Alkmaar en Camperduin, Alkmaar en Bergen en Bergen en Bergen aan Zee. Nu het eind van het reatauratieproject bijna in zicht is, raakt de kas leeg. Het is de vraag of de bus ooit weer de weg op kan.

In 1948 verscheepte General Motors drie bussen naar Europa. Een GMC werd door de NHADO (Noord-Hollandse Auto Dienst Onderneming) ingezet op de route Alkmaar-Bergen-Schoorl-Camperduin. De populaire bus kreeg in de volksmond de naam ‘De Stofzuiger’ vanwege het model en gierende geluid. Vrijwilliger Gerard van den Bosch uit Bergen herinnert het zich nog goed: "Dat speciale geluid gaf een warm gevoel. Ik herinner me als kind op een fietsje in de winter en dan kwam daar door de sneeuw die Stofzuiger voorbij. En die trok dat toen maar mooi. En dat gaf ons een gevoel: 'die bus is wel van ons."

Het is de enige (en toen peperdure) bus van Amerikaanse makelij die kort na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd gebruikt. Daarna stond de bus bij Stichting Veteraan Autobussen in Aalsmeer te verpieteren. In 2015 besloot de Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn de bus naar Alkmaar te halen en te restaureren.

Om de kas weer te vullen, hoopt de stichting alvast heel veel buskaartjes te verkopen voor de eerste ritten in de gerestaureerde bus. Voor 60 euro krijgen mensen een exclusieve retourrit op de oude route naar Camperduin. Na koffie met gebak bij het strandpaviljoen is de terugreis. Als er voldoende buskaartjes worden verkocht, is het kenmerkende geluid van de GMC wellicht vanaf 2022 weer in de hele duinstreek te horen.

Kaartjes voor de eerste ritten met de Stofzuiger zijn te koop op langsdebellolijn.nl.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl