De Alkmaarse partij BAS komt met een alternatief concept Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord, zonder weiden vol zonnepanelen, hooguit extra windturbines langs snelwegen en het IJsselmeer, maar wel heel veel extra bomen. Fractielid Ben Bijl: "Onze polders zijn Nederlands erfgoed, dat moeten we beschermen". OPA sluit zich aan bij BAS. Dinsdag komt het plan in de Alkmaarse raad en er wordt een motie voorbereid voor alle gemeenteraden in de regio.

Volgens Bijl zitten regiobewoners niet op meer windturbines te wachten en zijn er ook steeds meer vraagtekens over. Hij wil hooguit een aantal nieuwe langs snelwegen en het IJsselmeer. En alleen zonnepanelen op platte daken, dat zou moeten volstaan. "We zitten met biomassa volledig verkeerd en volgens mij gaan we wederom de verkeerde kant op. Daar gaan we later spijt van krijgen."

BAS stelt dat 50 procent van de CO2-reductie al gehaald wordt als woningen en kantoren minimaal Energielabel B hebben. Dat vergroot meteen het woon- en werkcomfort en stimuleert de economie. De vraag is echter hoe kostbare verduurzaming van alle bestaande bebouwing gefinancierd gaat worden.

Ook moeten er veel bomen geplant worden. "En dan praat ik over héél véél bomen", zegt Bijl. In het NHD noemde hij een aantal van 45.000 alleen al in Alkmaar, en dan met name de snel groeiende en veel CO2 verwerkende Keizerinbomen, maar dat vindt hij eigenlijk nog aan de lage kant. Rijkwaterstaat wil nationaal toch al miljoenen bomen bijplanten. Bijl wijst ook op de andere voordelen van bomen: schaduw, verkoeling, watermanagement en een prettigere leefomgeving.

Het alternatief van BAS en ook OPA heeft wel wat weg van de RES 'Duurzaam Leeftijd', een ander alternatief concept. Hierin wordt ook verwezen naar datacenters. Maar liefst de helft van alle stroombehoefte in Noord-Holland Noord zou in 2030 van Google en Microsoft in de Wieringermeer komen. Het zou niet eerlijk voor bewoners om tegen windturbines aan te kijken, die in wezen voor deze bedrijven zijn neergezet.

Hoe dan ook, Bijl voorziet dat de regio minder snel dan beoogd van het gas af kan. Volgende maand wordt de concept RES in de regio behandeld. BAS stelt een motie op voor alle achttien gemeenteraden. (foto: Pixabay / AKuptsova)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl