De gemeente Bergen inventariseert momenteel de schade aan de het kunstpaard ’Stairway to Ringo’, dat dinsdagnacht wederom werd vernield. Daarna wordt besloten wat er met het beeld zal gebeuren.

De maker van het beeld, kunstenares Hellen van Meene uit Heiloo, vindt in ieder geval dat het beeld zo snel mogelijk opgeknapt moet worden en op exact dezelfde plek worden teruggeplaatst. "Ja, dat kost de inwoners van de gemeente belastinggeld. Maar als we het niet repareren belonen we vandalisme. Het moet in volle glorie hersteld worden zodat we uitdragen dat we dit niet tolereren", vertelt ze aangeslagen aan mediapartner NH Nieuws.

Het beeld is onderdeel van 'De Paardenparade', een permanente kunstroute van tien paarden die de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp met elkaar verbindt. Het Egmondse exemplaar is sinds de plaasting in 2016 al menig keer beklad geweest, onder andere met blauwe verf, zebrastrepen en een roze kraag. Ook heeft een onbekende het beeld bewerkt met een decoupeerzaag en werd het hondje Ringo al eens van de rug van het paard gerukt. Reparaties kostten duizenden euro's.Er waren ook positieve acties, waarbij het paard kledingstukken aangetrokken kreeg. Sindsdien hielden vandalen het al maanden met rust.

Rita Koppedraaijer van Facebookgroep Hart Voor Egmond liet als uitgesproken tegenstander van het beeld op die plek veelvuldig van zich horen. Hellen van Meene is haar geklaag nu zat. Volgens Van Meene vindt de meerderheid het beeld prachtig, en is het de schreeuwende minderheid die nu het meeste aandacht krijgt. "Waarom probeert zo iemand als Rita niet te verbinden? Ze strooit telkens zand in de machine. Alleen maar omdat zij het niet mooi vindt, betekent het niet dat het weg moet. Waar gaat het over? Het beeld is niet aanstootgevend, niet pornografisch, niks. Het is gewoon een beeld van een paard met een hondje. Grow up."

Het beeld een andere plek geven, zoals Rita oppert, vindt de kunstenares geen goed idee. "Ze kan wel willen dat het op de maan wordt gezet. We hebben samen besloten dat het hier moet staan, bij het begin van het dorp en genoeg mensen vinden het prachtig. Ik ben het gezeur van die paar mensen zo zat. Het is kortzichtig. Alleen maar omdat jij het niet mooi vindt, hoeft het nog niet weg. Waarom kunnen we niet wat positiever zijn en houden we op met het gepest?"

Rita herkent zich niet in het beeld dat Hellen van haar schetst en zegt juist haar best te doen om mensen te verbinden. (foto's paard na vandalisme: Frits van Eck; foto paard vóór vandalisme: Duinstreek Centraal).
Pin It
Bekeken: 1477x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/