Opiniemaker en voormalig Powned-presentator Jan Roos (43) is onterecht veroordeeld door de politierechter in Alkmaar voor het mishandelen van een 16-jarige dorpsgenoot uit Bergen. Dat vinden Jan Roos en zijn advocaat in ieder geval, en daarom gingen ze in hoger beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam. Daar diende de zaak woensdag.

Op vrijdag 18 mei 2018 was er een confrontatie tussen Roos en de 16-jarige tiener op het terras van een café in Bergen. Er is een versie van het gebeuren zoals door Roos wordt beschreven en door zijn vriendin bevestigd, waarin het woord zelfverdediging voorkomt. En er is een andere versie van het slachtoffer, wiens verhaal door vier getuigen wordt ondersteund.

De politierechter veroordeelde Roos in april 2019 voor zijn gedrag tot een onvoorwaardelijke geldboete van 750 euro en een schadevergoeding van 700 euro. Het Openbaar Ministerie eiste woensdag in hoger beroep het dubbele van de eerder opgelegde geldboete: 1500 euro. Ook de schadevergoeding is Roos volgens de advocaat-generaal verschuldigd. De 16-jarige claimt aan de mishandeling een hersenschudding, nekpijn, mondbloedingen en een losse voortand te hebben overgehouden.

De advocaat van Jan Roos pleitte voor vrijspraak, omdat er tegenstrijdige getuigenverklaringen zijn, en er volgens hem geen enkele onafhankelijk is. De advocaat-generaal bestreed dat. Van de vier getuigen die de verklaring van het slachtoffer onderschrijven, had één geen enkele binding met dader en slachtoffer.

Het wachten is nu op het Gerechtshof in Amsterdam, dat op 19 augustus uitspraak doet.
Bekeken: 1503x