Duinstreek Centraal


Zaterdag heeft Stichting De Noordzee papieren Schoon Strand-tasjes uitgedeeld op het strand van Egmond aan Zee. De stichting roept daarmee strandgangers op om samen het strand schoon te houden. Na een zomerse dag blijven de resten van een plezierig uitje vaak achter als zwerfafval.

De afgelopen zeven jaar startte op 1 augustus de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij duizenden vrijwilligers in groepen de hele Noordzeekust opruimen. Deze grootschalige landelijke strandopruimactie is afgelast door COVID-19. Juist nu veel mensen vakantie vieren in eigen land wil de stichting het belang van een schoon strand en een schone zee benadrukken.

"Na een dagje strand is het een kleine moeite om je afval netjes mee te nemen en weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken", vertelt Marijke Boonstra, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. "Vissen, vogels en zeezoogdieren kunnen afval aanzien voor voedsel of erin verstrikken, en het draagt bij aan de plastic soep." Later deze maand bezoekt de stichting het strand nogmaals, en daarnaast ook stranden in Wassenaar, Wijk aan Zee, Castricum aan Zee en Texel.

Het afval dat strandgangers achterlaten is voornamelijk wegwerpplastic: o.a. sigarettenfilters (die bestaan voor 95% uit plastic), plastic zakjes, bekers, rietjes, wegwerpbestek, doppen, blikjes, flesjes en snoep-, chips- en snackverpakkingen. Maar niet al het strandafval wordt op het strand achtergelaten. Bovenaan de top vijf van meest gevonden strandafval staat namelijk afval afkomstig van de visserij: vispluis, netten en touwen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl