Gemeente Bergen en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn gestart met een proef om het te veel aan kroos op vijvers in de kern van Bergen te verminderen. De twee proefvijvers zijn De Marke en de Natteweg. Van deze vijvers is de krooslaag al verwijderd en voor meer doorstroming is er een pomp geplaatst. Tijdens de zomermaanden wordt de ontwikkeling van kroos goed in de gaten gehouden.

Al jarenlang is er veel kroosvorming op de vijvers in Bergen. Het ziet er niet mooi uit en zo kan er ook geen licht meer in het water vallen Dit is nadelig voor de waterplanten, waterbeestjes en de vissen. Hengelsportvereniging De Karper trok aan de bel en ook diverse bewoners hebben het probleem aangekaart tijdens een participatiebijeenkomst van gemeente en Hoogheemraadschap.

Kroos heeft de hardnekkige eigenschap na verwijdering snel weer terug te komen. Om de oorzaak van de overmatige groei in Bergen te achterhalen is onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er de vijvers ideaal zijn voor kroos door werd veel voedingsstoffen en weinig doorstroming.

Tijdens de proef wordt kroos verwijderd en de doorstroming verbeterd. Het is niet zeker of dit goed werkt omdat er nog steeds veel voedingsstoffen in het water zitten, maar de kans van slagen wordt groot genoeg geacht. Aan de hand van de resultaten wordt een plan opgesteld.

Om te voorkomen dat er extra voedingsstoffen in het water komen, wordt geadviseerd eendjes geen brood te voeren en water gebruikt bij autowassen niet in een put te lozen. (foto: Pixabay)
Pin It
Bekeken: 1497x
https://ee.itk.ac.id/data/