Op de markt voor recreatiewoningen in het kustgebied van Noord-Holland heerst krapte, en dat neemt steeds verder toe. In Noord-Holland is al sprake van een krappe verkopersmarkt met te weinig keuze voor kopers. Het aantal transacties daalt in deze regio door te weinig aanbod. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van NVM.

“De markt voor recreatiewoningen heeft in 2019 op volle toeren gedraaid en we zien in de eerste maanden van 2020 eigenlijk eenzelfde beeld,” aldus Onno Hoes, voorzitter van de NVM. “De vraag naar recreatiewoningen – ook vanuit buurland Duitsland – blijft op een hoog niveau. We zien dat een redelijk omvangrijke groep consumenten nog steeds weinig alternatieven heeft om hun gespaarde vermogen elders zonder al te veel risico te investeren. Daarnaast is het juist in deze coronatijd ook wel aantrekkelijk om een tweede woning te bezitten waar je in de zomervakantie naar toe kan. Alles overziende zien wij in de populaire regio’s deze markt dan ook niet op korte termijn naar een meer ontspannen situatie terugkeren.”

Landelijks stonden begin dit jaar bij NVM-makelaars meer dan 1.900 recreatiewoningen te koop, nadat er in 2019 4.300 van eigenaar wisselden. Wanneer deze ontwikkelingen in 2020 doorzetten, dreigt ook op de recreatiemarkt krapte te ontstaan. De gevolgen van de uitbraak van COVID-19 en daaropvolgende maatregelen kunnen op termijn echter wel voor meer onzekerheid zorgen.

Waar krapte dreigt, stijgen normaliter de prijzen. Toch blijft de prijsontwikkeling in 2019 ten opzichte van 2018 beperkt tot een gematigde stijging van 2,6%. De gemiddelde prijs van een verkochte recreatiewoning bedroeg in 2019 € 152.000, ten opzichte van 147.600 euro in 2018. Een vakantiewoning in Nederland is nog altijd het duurst op de Waddeneilanden.

Het onderzoeksrapport is online in te zien.
Bekeken: 1490x