Het is nog lang niet zeker dat inwoners van Egmond-Binnen voorrang krijgen op de 21 sociale huurwoningen die moeten komen op de plek van de verlaten Adelbertuskerk in Egmond-Binnen. Wat de gemeente Bergen vorige week vaststelde, heeft dat nog geen stap dichterbij gebracht. De woningbouw is zelfs nog met flinke onzekerheden omgeven, door de stikstofkwestie en de nabijheid van het Natura2000-gebied Noord-Hollands Duinreservaat naast Egmond-Binnen.

Dat meldt een betrokkene bij het dossier die goed op de hoogte is van alle ins en outs. De gemeente Bergen en de dorpsvereniging willen dat hier 56 huurappartementen worden gebouwd die in de eerste plaats voor dorpelingen beschikbaar komen. Het bisdom wil zelf geen projectontwikkelaar worden, maar de locatie daarvoor verkopen aan een vastgoedpartij. Doordat de gemeente heeft laten weten op welke voorwaarden zij hier aan projectontwikkelaars meewerkt, kunnen die zich nu melden bij het bisdom.

De kans dat een woningcorporatie zoals Kennemer Wonen de ontwikkelaar wordt, is niet erg groot. Die moeten zich tegenwoordig volgens de wet richten op sociale huurwoningen, terwijl hier vooral huurwoningen moeten komen in het duurdere segment tussen de 720 en 950 euro. Kennemer Wonen kan wel de 21 sociale huurappartementen kopen van de bouwer en die dan zelf als sociale huurwoning gaan verhuren. Directeur-bestuurder Tromp van Kennemer Wonen meldt dat de corporatie interesse heeft, maar dat over deze locatie nog geen enkel contact is geweest. Als Kennemer Wonen op deze locatie actief wordt, moeten de sociale huurwoningen echter volgens de regionale huisvestingsregels worden toegewezen. Daarin past normaal gesproken geen voorrang voor dorpelingen omdat die in Egmond-Binnen willen blijven.

Het makkelijkst is te regelen dat de verhuurder de duurdere huurwoningen als eerste aanbiedt aan Binders voor huren tussen de 720 en 950 euro. Als de sociale huurwoningen aan de dorpelingen moeten worden toegewezen, kan dat alleen als dat gebeurt onder de vlag van een bijzonder experiment. Noch Kennemer Wonen noch de gemeente hebben er al werk van gemaakt om te zien of er mogelijkheden zijn voor zo'n experiment in Egmond-Binnen. Een vraag hierover ligt sinds maandag onbeantwoord op het gemeentehuis.

Sinds 2017 is bekend dat het bisdom hier de rooms-katholieke kerk wil sluiten. De betaalbare huurwoningen die de gemeente Bergen en de dorpsbelangenvereniging hier willen, hebben allemaal huurprijzen tot 950 euro, waaronder sociale huurwoningen onder de 720 euro per maand. In de eerste plaats voor mensen die al in Egmond-Binnen wonen. In het dorp is alleen woningcorporatie Kennemer Wonen actief. De gemeente staat welwillend tegenover de wensen van de dorpsvereniging, maar de bron van Duinstreek Centraal wijst erop dat dit geen harde voorwaarde is tussen de uitgangspunten van de gemeente. In de praktijk zal het heel moeilijk te regelen zijn als de voorrangsregeling voor alle 56 woningen zou moeten gelden.

Een ontwikkelaar van de kerk zal pas toehappen als deze zeker is dat deze bij de bouw van het appartementencomplex kan voldoen aan de strenge stikstofeisen naast een natura2000-gebied. Hier wringt de schoen nog. Maar als dat kan worden opgelost, heeft Kennemer Wonen wel oren naar verhuur van sociale woningen op deze locatie, en om 21 woningen te kopen van een ontwikkelaar. De ontwikkelaar zal dan wel iets moeten opleveren wat aan de moderne duurzaamheidseisen van Kennemer Wonen voldoet: "Wij hopen op korte termijn in contact te treden met het parochiebestuur om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.” aldus Dick Tromp, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen.
Pin It
Bekeken: 1609x
https://ee.itk.ac.id/data/