Er zijn vele bijzondere connecties tussen de grote Verenigde Oost-Indische Compagnie en het bescheiden Egmond. Dat valt niet langer te ontkennen na het lezen van een nieuw boekje met indrukwekkende verhalen die dat aantonen. Vrijwilligers uit Egmond bezorgen het deze week thuis bij meer dan 900 donateurs van de Stichting Historisch Egmond.

Isaac Le Maire, de medeoprichter van de VOC ligt begraven in Egmond-Binnen. VOC-bestuurder Nicolaas Witsen had er een buitenverblijf. Hij ligt begraven in Egmond aan den Hoef. Een van de artikelen beschrijft de avonturen van chirurgijn Nicolaas de Graaff, schout en burgemeester van Egmond aan Zee. De Graaff maakte gedurende zijn leven maar liefst zestien zeereizen, waarvan vele naar het VOC-hoofdkwartier in Batavia. Zijn verbazingwekkende belevenissen komen uitgebreid aan bod.

Volgens voorzitter Martijn Mulder is het exclusieve cadeautje voor de donateurs nergens te koop: "Het boekje is gemaakt als alternatief voor de evenementen en activiteiten die de stichting normaliter organiseert en die wegens de corona-maatregelen zijn afgeblazen. Zo worden de donateursgelden toch op een verantwoorde wijze besteed." Het boekje heeft niets te maken met enige actualiteit. "De stichting wil vooral heel graag de prachtige verhalen vertellen, die zich in die 17e en 18e eeuw hebben afgespeeld."

Het boekje ‘Egmond en de VOC’ wordt het welkomstgeschenk voor nieuwe donateurs van de stichting. Dat kost € 16,50 per jaar. Meer informatie op de website of bel met Aad v/d Berg (072-5063730).
Bekeken: 1599x