Duinstreek Centraal


Nieuwe banken, die zijn neergezet door de vrijwilligers van de Vrienden van de Schoorlse Duinen, hebben last van vandalisme. Van enkele bankjes is het herdenkingsplaatje gesloopt, op andere plekken zijn ze bekrast. Volgens boswachter Jessica Sluis hebben natuurgebieden van Staatsbosbeheer steeds meer te maken met vandalisme en nodeloze vernielingen.

Op Facebook verzucht boswachter Jessica: "Van onze bankjes, die met veel liefde worden gemaakt door onze vrijwilligers en de Vrienden van de Schoorlse Duinen, blijf je toch gewoon af? Zo jammer dit! We zijn juist zo trots op de bankjes die veelvuldig door de bezoekers worden gebruikt."

De Vrienden van de Schoorlse Duinen hebben al twee nieuwe herdenkingsplaatjes laten maken om de gestolen exemplaren te vervangen. Op dit moment mogen de vrijwilligers door de corona-beperkingen nog niet het werk hervatten in de Schoorlse Duinen. Herstel laat daarom nog even op zich wachten.

De meeste van de 96 zitbanken en 20 picknickbanken die verspreid staan in de Schoorlse Duinen zijn geadopteerd dan wel gesponsord door particulieren, bedrijven of verenigingen. Ter nagedachtenis aan bepaalde overledenen kan een bankje worden geplaatst. Voor ruim 500 euro weet de stichting een bank met herdenkingsplaatje neer te zetten. Er zijn nog maar enkele banken die niet zijn geadopteerd. Veel oude exemplaren zijn de afgelopen jaren vernieuwd. Juist van de vernieuwde banken verdwijnen nu herdenkingsplaatjes.

Secretaris Dick Koster van de stichting Vrienden van de Schoorlse Duinen roept bezoekers van het duinreservaat op het te melden  als ze schade zien aan een bankje of picknickset. Omdat de vrijwilligers in coronatijd minder vaak in de duinen te vinden zijn, wordt hulp van het publiek gewaardeerd. Alle zitbanken en picknicktafels zijn met een unieke code gemarkeerd, bijvoorbeeld ‘SC 17’. Er kan gemeld worden bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Oorsprongweg of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl