De Sint-Adelbertabdij van Egmond heeft een nieuwe abt. Maandag kozen de monniken van het Noord-Hollandse benedictijnenklooster hun medebroeder Thijs Ketelaars tot hun overste. Broeder Ketelaars (72) volgt broeder Gerard Mathijsen (83) op, die het ambt 39 jaar bekleedde. Eind vorig jaar werd zijn aftreden al aangekondigd, maar door de corona-beperkingen moest de ceremonie dit voorjaar uitgesteld worden.

De abtszegen zal woensdag tijdens een hoogmis om 9.30 uur in de Egmondse abdijkerk worden toegediend door de Poolse monnik Maksymilian Nawara, abt-praeses van de internationale Congregatie van de Annunciatie, waartoe de Adelbertabdij behoort. De plechtigheid is in besloten kring, maar wordt live gestreamd vanaf 9:15 uur via deze link.

Normaal gesproken verricht de plaatselijke bisschop de abtszegening. Maar de nieuwe bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam delegeerde dat op verzoek van de nieuwe abt aan abt-praeses Nawara. De abtszegening wordt gegeven op het hoogfeest van de Geboorte van Sint-Jan de Doper, de eerste patroon van de monniken. Op 25 juli, feest van Sint-Adelbertus, zal de nieuwe abt voor het eerst voorgaan in de eucharistie.

Thijs Ketelaars werd op 10 oktober 1947 geboren in Roermond. Als tiener voelde hij zich al geroepen tot een monastiek bestaan. Na een rondgang langs Nederlandse abdijen koos hij voor Egmond. Op 19-jarige leeftijd begon hij daar zijn postulaat. Zijn eerste geloftes legde hij af in 1969 en twee jaar later deed hij zijn eeuwige professie in Egmond-Binnen.

Broeder Ketelaars studeerde theologie in Amsterdam en in de Egmondse abdij. Op 24 juli 1987 werd hij tot priester gewijd. Als lid van het generaal kapittel van de Congregatie van de Annunciatie bezocht hij geaffilieerde kloosters in het buitenland, met name in Zweden en Brazilië.
Bekeken: 1780x