Al jaren wordt bij Kolping Boys op vrijdagavond getraind door teams met uitsluitend spelers met een stoornis op het autismespectrum. Afgelopen vrijdag was echter een speciale training. De spelers werden getraind door AZ spelers Pantelis Hatzidiakos en Ferdi Druijf en diverse andere (oud-)profvoetballers.

Stipt om half 6 begint de training, de stem van coördinator Rob de Vries buldert over het veld om de spelers bij elkaar te roepen. Eerst wordt de groep gelegenheidstrainers aan de kinderen voorgesteld. De keeperstraining wordt verzorgd door AZ onder 19 doelman Beau Reus en vader Armand, de techniektraining is de verantwoording van oud-prof en oud- ADO speler Yuri Cornelisse, de bootcamp van ex-Ajacied Danny Hesp en Hatzidiakos en Druijf gaan zich bezighouden met het afronden op de goal.

De laatste twee vragen plagend aan de kinderen wie er voor Ajax is. “Dan mag jij een paar rondjes om het veld gaan lopen!” Rob de Vries wijst blij naar een van zijn jonge spelers: “Normaal loopt hij een paar keer per training weg, maar nu loopt hij te stralen omdat die AZ’ers er zijn. Geweldig!” Ook de rest van de kinderen lijken het ontzettend naar hun zin te hebben, maar één van hen  wil dat Rob hem even met rust laat. “Je moet me niet te wild maken Rob, want ik moet straks nog naar een verjaardag!”

Als er een wel heel bescheiden maatje keeper op doel moet, gaat Hatzidiakos snel naast hem staan en samen proberen ze de ballen tegen te houden. Dat valt nog niet mee, want ze komen overal vandaan. Ook Druijf wordt flink aan het werk gezet. Hij kaatst de ballen terug naar de kinderen die ze vervolgens op doel schieten. Als een meisje in een paars shirt prachtig in de kruising schiet, krijgt ze applaus van de AZ-spelers. Zichtbaar genietend en zo trots als een pauw loopt ze daarna over het veld.

Dan buldert opnieuw buldert de stem van Rob over het veld. De training zit er alweer op en de kinderen worden bij elkaar geroepen voor een groepsfoto, uiteraard mét de trainers en begeleiders. Wanneer Rob vertelt dat alle kinderen handtekeningen én een ijsje krijgen, stijgt er een hard gejuich op uit de groep. Maar ook de trainers van vandaag worden niet vergeten. Ieder van hen krijgt een flesje wijn en een zelfgemaakte mok. Dan is het tijd voor de handtekeningen. Alle spelertjes staan netjes in de rij. Een jongetje is heel erg blij met zijn blaadje vol krabbels van de voetballers. “Dit is de leukste voetbaldag die ik ooit heb gehad!” (foto: DP Sportfotografie)
Pin It