De stichting Kunst10daagse in Bergen houdt de balans en de vermogenspositie niet langer verborgen. Na kritische vragen van Duinstreek Centraal dit weekend plaatste de stichting maandag de gehele jaarrekening op de eigen website. Daarmee voldoet de stichting weer aan de verplichtingen van de Belastingdienst die gelden voor elke algemeen nut beogende instelling (ANBI).

In een interview met de Alkmaarsche Courant wilde penningmeester Sjaak Duin zaterdag geen inzage geven in de zorgelijke vermogenspositie van de stichting; "Het eigen vermogen publiceren wij niet meer." De Alkmaarsche Courant nam genoegen met dat antwoord, maar Duinstreek Centraal niet. Duinstreek Centraal vroeg voorzitter Thea Dekker hoe dit zich verhoudt tot de ANBI-status, die online publicatie van de jaarrekening juist verplicht.

Na de vragen van Duinstreek Centraal kwam het stichtingsbestuur tot nieuwe inzichten. Dekker: "We hadden in 2019 voor het eerst de ANBI-status en dachten dat we alles volgens de regels hadden gedaan. Zoals we in uw mail lezen is dat toch niet zo. Er is in ieder geval geen sprake van een eigen interpretatie door ons. We hebben nu wel meteen de volledige jaarrekening op de website gezet."

Grote sponsoren en subsidiegevers beschikten al over de volledige financiële informatie inclusief de balans. Daarin valt nu voor iedereen te lezen dat dat de stichting Kunst10daagse eind 2019 nog een eigen vermogen had van circa 30.000 euro. In 2018 was dat nog 10.000 euro hoger.

Dit jaar is de kunstmanifestatie afgelast, maar de vaste lasten lopen door: de huur van het kantoorpand en een halve fte personeel. Daarom vraagt het bestuur aan de gemeente of het toch de subsidie mag houden. Van hoofdsponsor Rabobank zou het graag een bijdrage ontvangen ter overbrugging naar 2021. Als beide partijen daaraan niet willen meewerken, dan is er volgend jaar onvoldoende in kas om het evenement te organiseren.

Bij de afgelasting speelden de financiën dit jaar overigens nog geen enkele rol, benadrukt voorzitter Thea Dekker.  Dat was uitsluitend te wijten aan het Covid 19 virus en de beperkingen die dat gaf , zoals het niet tijdig kunnen verkrijgen van een evenementenvergunning.

(Foto: Kunst10daagse 2017, voordracht uit werk Elly de Waard, © fotograaf Peter Bijkerk)
Pin It
Bekeken: 1779x
https://ee.itk.ac.id/data/