De gemeente Bergen staat er financieel goed voor. Wethouder Financiën Arend Jan van den Beld vindt Bergen een rijke gemeente vergeleken met andere. Maar binnen twee weken na zijn aantreden wil hij wel wel een winstwaarschuwing afgeven. Door de economische neergang moet Bergen zich erop instellen dat de kustgemeente ook klappen gaat krijgen, aldus de net aangetreden VVD-wethouder uit Groet.

Voor de camera van lokale omroep RTV80 nuanceerde Van den Beld zaterdag de positieve kop boven het persbericht over de Kadernota 2021 en de Jaarrekening 2019. Die benadrukte vooral de stabiele toestand van de gemeentefinancien en de ambitieuze agenda van het college van burgemeester en wethouders, die niet in gevaar zou zijn.

Van den Beld leek daar wat afstand van te nemen: "Driekwart van het persbericht is een soort winstwaarschuwing, waarin we zeggen: let op." Voor 2020 en 2021 zal de gemeente Bergen nog niet meteen meer geld nodig hebben van de inwoners. Maar daarna begint de onzekerheid.

Nadelig kan bijvoorbeeld uitpakken dat de toeristenbelasting minder opbrengt en het rijk het geld voor de gemeenten anders gaat verdelen. Culturele organisaties belanden in zwaar weer. Van den Beld wijst er bovendien op dat de jeugdzorg, de huishoudelijke hulp en andere maatschappelijke ondersteuning van burgers duurder uitvallen. Ook bestaat de kans dat meer mensen door de coronacrisis op de bijstand moeten terugvallen.

"Het gaat nog goed, maar we zijn ons er zeer van bewust dat het binnenkort anders kan gaan. Laten we er vroegtijdig mee beginnen om dat te vertellen, dan kan het misschien meevallen." Gevolgen zullen er volgens Van den Beld zeker zijn, mogelijk blijvend.

Flinke belastingverhoging wordt in 2021 nog niet verwacht. De stijging van de onroerende-zaakbelasting wordt verzacht door een lagere riool- en afvalstoffenheffing. Daardoor krijgen de meeste inwoners nog geen hogere aanslag.
Aanstaande donderdag buigt de Algemene Raadscommissie zich over de gemeentefinanciën.
Pin It
Bekeken: 1488x
https://ee.itk.ac.id/data/