Een bezoek aan de Schoorlse Duinen vergt tegenwoordig vooral grondige voorbereiding. Het regent regels en instructies van RIVM, Veiligheidsregio, gemeente en Staatsbosbeheer. Sinds de heropening van het bezoekerscentrum wordt ter plaatse nog wat meer gedrag voorgeschreven.

Het begint al voor vertrek van huis. De overheid wijst je erop dat het belangrijk blijft om elkaar de ruimte te geven, en daarom drukke gebieden en drukke tijdstippen te mijden.

Vermijd groepsvorming; ga zoveel mogelijk alleen, niet in een groep.
Keer huiswaarts als je ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te bewaren.
Blijf in je eigen buurt, maak een ommetje te voet of met de fiets in je eigen omgeving en ga niet met de auto op pad.
Hoest je, ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, dan moet je thuisblijven.

Mag je op pad of ben je ongehoorzaam, dan wijst Staatsbosbeheer erop dat burgemeesters en veiligheidsregio's bij grote drukte parkeerplaatsen bij natuurgebieden afsluiten. Bovendien bestaat de kans dat hele gebieden worden afgesloten. Daarom dient voor vertrek de website van de gemeente Bergen en veiligheidsregio te zijn gecheckt om te zien om welke gebieden het gaat.

Voor een onverwachte poep en plas in de vrije natuur dien je van huis papieren zakdoekjes of een wc-rol te hebben meegenomen. Daarna dient de ontlasting en het veegmateriaal in een zakje te worden opgeruimd en huiswaarts genomen. Alle afval dat in de Schoorlse Duinen wordt geproduceerd dient niet in een afvalbak te worden gedeponeerd, want die raken daardoor overbelast. Dat gaat mee naar huis en wordt daar weggegooid.

Voordat je de Schoorlse Duinen betreedt:

moet je eerst het informatiebord met standaard gebiedsinstructies hebben gelezen, of daarvan al op de hoogte zijn.
Daarnaast dien je ook de extra corona-instructies te kennen. Waarschijnlijk zijn er nog extra aanwijzingen op borden en posters van de boswachters ter plekke. Die dien je ook te lezen en op te volgen.
Je moet rekening houden met afsluitingen of eenrichtingverkeer op plekken waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, zoals uitkijktorens en smalle paden.'
Ben je toch met de auto naar Schoorl gekomen, dan heb je natuurlijk eerst een parkeerkaartje gekocht.

De reddingsbrigades willen graag dat je zichzelf bij blessures en verwondingen kan redden in de duinen. Daarom moet je een pakket EHBO-middelen bij je hebben. Daarna thuis de huisartsenpost bellen als er nazorg nodig lijkt.

Staatsbosbeheer raadt mountainbikers zonder ervaring af om op de fiets te stappen. Er gebeuren te veel ongelukken, waardoor de zorg extra wordt belast, aldus Staatsbosbeheer. MTB-Noordwest ziet liever even helemaal geen mountainbikers in de Schoorlse Duinen, want het parcours is door de droogte veel te mul.

Buitencentrum Schoorlse Duinen is sinds kort weer open van 10 tot 16 uur en de toiletten aldaar kunnen weer worden bezocht. Aan de balie kunt u de sleutel afhalen, nadat u zich heeft gehouden aan de regels van het RIVM:

de handen desinfecteren bij binnenkomst,
maximaal 10 personen tegelijk binnen en
de pijlen volgen.

Zie eerst ook nog even de website rivm.nl voor het laatste nieuws en richtlijnen. Samen met het team van boswachters en de 75 vrijwilligers heet Staatsbosbeheer u dit weekend van harte welkom in de Schoorlse Duinen.
Pin It
Bekeken: 1489x
https://ee.itk.ac.id/data/